Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Rödbetssoppa med rökt sidfläsk och förlorat ägg

Härlig husmanssoppa av rödbetor med rökt sidfläsk och förlorat ägg. En rejäl lunch eller middag får du med detta recept. Soppan är härlig att mätta och värma sig med i kalla årstider.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hetta upp en gjutjärnsgryta eller en stor kastrull. Stek fläsket knaprigt i grytan, lyft upp på papper.
  2. Lägg i smöret och fräs rödbetor, rödkål, rödlök och vitlök i 4-5 minuter. Tillsätt vinäger, vin, buljong och kryddor.
  3. Koka på svag värme i ca 30-40 minuter
  4. Koka vatten, ättika och salt till förlorade ägg. Knäck upp äggen i liten kopp, var för sig
  5. Sänk temperaturen på plattan så det bara sjuder. Låt äggen försiktigt glida ner i vattnet. När äggulan stelnat efter ca 2-3 minuter är äggen färdiga att lyfta upp med hålslev.
  6. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera förlorade ägg i soppan med krispigt fläsk och några droppar rapsolja.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 200 g sidfläsk varmrökt, tärnat 2x2 cm
  • 2 msk smör
  • 7 färska rödbetor skalade, strimlade
  • 1/2 huvud strimlad rödkål (1/2 huvud motsvarar ca 300 g)
  • 3 skalade strimlade rödlökar
  • 2 skalade, hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 1 dl rött vin
  • 1 1/2 l kycklingbuljong eller grönsaksbuljong (alt 1,5 l vatten + 3 buljongtärningar)
  • 1 kvist timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk kallpressad rapsolja (droppas i soppan)
Till förlorade ägg:
  • 6 ägg - måste vara färska, annars flyter vitan ut för mycket
  • 1 l vatten
  • 1 msk ättiksprit (12%)
  • 2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?