Grymt god gröt

Här har du en mättande en variant på nattgröt. Blanda ihop bovete, quinoa, pumpakärnor och linfrön till en stor sats grynblandning och förvara i en burk. Förbered sen din gröt kvällen innan genom att låta denna grymt goda grötblandning svälla i vatten över natten med till exempel torkade aprikoser. Avnjut din nykokade gröt med färsk frukt eller äppelkompott.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2008

Ingredienser
2 portioner
Grynblandning (räcker till 8- 9 port)
7 dl helt bovete
4 dl quinoa
2 dl pumpafrön
2 msk hela linfrön
Kvällen före
1 1/2 dl grynblandning (se ovan)
3 dl vatten
4 torkade aprikoser eller annan torkad frukt
På morgonen
4/5 dl vatten
1 krm salt
Till servering
färsk frukt eller äppelkompott
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1092 KJ / 261 kCal
Kommentarer
11 stJag gillar verkligen denna gröt. Är dock ensam om att äta den i vårt hushåll. Är det ok att koka upp för ca 5-6 dagar och förvara i kyl och därefter bara värma i micron?
Lisbet
Hej Lisbet! Ja, det går fint! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hur många portioner är receptet för, kan ju inte stämma med 2 personer med drygt 10 dl gryn & fröer?
Carina
Tack för din fråga Carina! Vi har nu försökt förtydliga i receptet att man gör en stor laddning av grynblandning som räcker till ca 8-9 port. Sen tar man 1 1/2 dl av den vilket är lagom för 2 portioner. Hoppas det blev tydligare och att det ska smaka. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Äntligen en gröt jag gillar!!! Väldigt neutral smak och oklibbig konsistens 👌
Elin
jag anpassade receptet och det blev mycket battre tycker jag. tillsatter inget salt och bytte ut torkade aprikoser mot goji - mycket godare tycker jag och man far i sig massor av antioxidanter. sa nu ar jag heltnojd och kan knappt tanka mig nagonting annat till frukost :-D
Karolina
Jag tyckte det smakade illa med salt i. Istället tillsätter jag ett kryddmått kardemumma (idén snodd från ett annat bovetegrötsrecept). Och äter gröten smed havremjölk till istället för färsk frukt eller kompott.
Sara
Vi har gjort fyra satser av grynblandningen och äter gröten som frukost alla arbetsdagar. Min sambo som aldrig ätit frukost gör det nu med stor aptit. Senast blev det ett felköp och matvete i stället för bovete, vilket också fungerer men kanske inte är lika gott. Vi äter alltid gröten med färsk frukt, vilken beror på vilken torkad vi haft i gröten. Torkade tranbär och färsk kivi blir kanon!
Ingrid
Äntligen har jag blivit av med mitt mackberoende, tack vare gröten! Pumpafrön var inget för mig, jag ökade andelen linfrö istället. Jag äter gröten med hallon för att få lite balans mellan sött och syrligt.
Kristina
Vi (mamma, pappa och 13 årig dotter) samt har ätit gröten nästan varje morgon sedan receptet kom ut i Buffe. Den är MYCKET god och man känner sig gott mätt hela förmiddagen. Äpplekompott tyckte vi blev för sött till, vi skivar en frukt o lägger på.
Camilla
För mig som inte gillar gröt i vanliga fall (nå kanske risgrynsgröt) är detta ett bra recept. Magen mår bra av det och det är säkert nyttigt också. Jag håller mig mätt länge och DET ÄR GOTT! Kajsa S
Kajsa-lena
Håller med, detta var inte gott alls! Och tyvärr har jag nu en stor burk med grynblandning som jag tvivlar på att jag kommer kunna använda. Kanske fungerar gröten bättre som tillbehör till lax eller kyckling än som frukostgröt.
Linda