Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Zucchini- och mozzarellagratäng

En härligt helgrön gratäng som passar fint på buffén eller som en middag tillsammans med några skivor lufttorkad skinka. Tänk på att salta den hyvlade zucchinin innan den varvas i formen, så att en del av vätskan dras ut.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Olja en ugnssäker form ca 20x15 cm (för 6 port).
  3. Hyvla zucchinin med en osthyvel till tunna remsor.
  4. Strö över salt och lägg i ett durkslag 30 minuter så att vätskan dras ut.
  5. Skölj zucchinin och låt rinna av. Ansa purjolöken. Skär den, tomater och mozzarella i skivor.
  6. Varva zucchini, tomater, purjolök, mozzarella, basilikablad, salt och peppar i formen. Avsluta med tomater och mozzarella. Ringla över oljan.
  7. Tillaga nederst i ugnen ca 40 minuter, tills gratängen fått fin färg.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: ersätt mozzarellan med t ex laktosfri sallads-/färskost.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mozzarellan med tofu.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 zucchini ( 2 st motsvarar 500 g)
  • 1/2 purjolök (1/2 motsvarar ca 150 g)
  • 3 tomater (3 st motsvarar 300 g)
  • 400 g mozzarella
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1339 kJ / 320 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept