Yoghurtsoppa (Ashe mast)
Ashe mast är en yoghurtsoppa med persiska toner som får sina exotiska smaker av bland annat mynta, dragon, koriander, ingefära och färska örter. Matigheten får du från kikärter, bönor och grötris som tillsammans med yoghurten blir krämiga och goda.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2004
Ingredienser
6 portioner
1/2 dl torkade kikärtor
1/2 dl torkade kidneybönor eller röda bönor
1/2 dl grötris
1 1/2 l vatten
1 purjolök (à ca 300 g)
1 knippe persilja (1 knippe motsvarar ca 50 g)
1 stor lök (à ca 150 g)
125 g fryst tinad spenat
1/2 dl torkade gröna linser
25 g smör eller margarin
ca 1 msk torkad mynta
1/2 dl grovhackad färsk timjan, mynta och oregano
1/2 msk torkad dragon
1 krm svartpeppar
1/2 krm gurkmeja
1/2 krm malen koriander
1/2 krm malen ingefära
salt
3 - 4 dl matlagningsyoghurt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Om man inte vill kika kikärtor hur mkt tar man då av konserverade?
Mitra
2022-04-27Alldeles för mycket salt!! Måste vara del på receptet! !
Annika
2020-10-23Hej Annika! Tack för din kommentar. Nu har vi sett över receptet och förtydligat att det är torkade baljväxter och uppdaterat både text och mått på salt och grönsaker. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-10-27På tok för mycket salt tycker jag. Först ska man tillsätta en 1/2 matsked sedan 3/4 matsked. Det räcker med mindre än en matsked totalt sett tycker jag.
Johanna
2007-06-27