Yoghurtsoppa (Ashe mast)

22
6
Yoghurtsoppa (Ashe mast)

Ashe mast är en yoghurtsoppa med persiska toner som får sina exotiska smaker av bland annat mynta, dragon, koriander, ingefära och färska örter. Matigheten får du från kikärter, bönor och grötris som tillsammans med yoghurten blir krämiga och goda.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2004

Yoghurtsoppa (Ashe mast)

Ingredienser

6 portioner
1/2 dl torkade kikärtor
1/2 dl torkade kidneybönor eller röda bönor
1/2 dl grötris
1 1/2 l vatten
1 purjolök (à ca 300 g)
1 knippe persilja (1 knippe motsvarar ca 50 g)
1 stor lök (à ca 150 g)
125 g fryst tinad spenat
1/2 dl torkade gröna linser
25 g smör eller margarin
ca 1 msk torkad mynta
1/2 dl grovhackad färsk timjan, mynta och oregano
1/2 msk torkad dragon
1 krm svartpeppar
1/2 krm gurkmeja
1/2 krm malen koriander
1/2 krm malen ingefära
salt
3 - 4 dl matlagningsyoghurt

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: stek i mjölkfritt margarin eller olja. Använd mjölkfritt yoghurtalternativ.

Receptet har uppdaterats okt 2020.

Gör så här

Tips

Om kokta, konserverade baljväxter används ska mängden tredubblas.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

22

Kommentarer

Mitra

2022-04-27

Om man inte vill kika kikärtor hur mkt tar man då av konserverade?

Annika

2020-10-23

Alldeles för mycket salt!! Måste vara del på receptet! !

Redaktionen ICAse

2020-10-27

Hej Annika! Tack för din kommentar. Nu har vi sett över receptet och förtydligat att det är torkade baljväxter och uppdaterat både text och mått på salt och grönsaker. Hälsningar Ulrika

Johanna

2007-06-27

På tok för mycket salt tycker jag. Först ska man tillsätta en 1/2 matsked sedan 3/4 matsked. Det räcker med mindre än en matsked totalt sett tycker jag.