Persisk lamm- och spenatgryta

En klassisk persisk khorest, alltså gryta, som får frisk smak av lime. Mört lammkött, en redig mängd färsk spenat, lök och kidneybönor kryddas med kanel, muskot och gräslök. Extra god blir lamm- och spenatgrytan om du serverar den med saffranskryddat ris.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016

Ingredienser
4 portioner
500 g grytbitar av lamm (t ex bog eller stek)
1 stor gul lök
500 g färsk spenat
1 kruka gräslök
2 förp kokta kidneybönor (à 400 g)
1 dl olivolja
1 tsk malen kanel
4 msk färskpressad limejuice
4 dl kokande vatten
2 krm malen muskot
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
Till servering
ris (vitt ris och/eller saffranskryddat ris ) eller potatis
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Receptet uppdaterades i december 2023.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3209 KJ / 767 kCal
Fett34.3 g
Salt3.6 g
Kolhydrater66.1 g
Protein42.9 g
Kommentarer
Fel ingredienser! Det ska absolut inte vara spenat eller kanel i dessutom har ni missat en hel del olika örter som gör smaken 😱
Samareh
2023-11-26Spenat!!!!!! Skämtar ni?
Srush
2023-11-20Spenat borde absolut inte vara i Ghorme Sabzi, det är det första regeln som alla iranier lär sig när de ska laga den här grytan. Annars blir det till något helt annat. It’s a no no!
Elaheh
2021-11-23