Yoghurtcrème med rabarber och havresmul | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Yoghurtcrème med rabarber och havresmul

En lättlagad dessert som påminner om pannacotta, men fräschare tack vare att den innehåller yoghurt. Med rabarberkompott och frasigt havresmul blir den drömgod. Välj en rosaröd rababersort så blir kompotten extra vacker i färgen.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda vaniljstång, frön, grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp och ta från värmen, lyft upp vaniljstången.
  3. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen. Låt svalna något. Rör ner yoghurten.
  4. Fyll smeten i 8 små glas eller formar (för 8 portioner). Täck med plastfolie och ställ i kylen för att stelna minst 4 timmar.
  5. Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Blanda rabarber, socker och kardemumma i en kastrull. Värm på svag värme under lock tills det nästan mjuknat, 8–10 minuter. Smaka av med citronjuice och tillsätt mer socker om det behövs. Låt svalna.
  6. Havresmul: Blanda havregryn, sirap och smör i en stekpanna och låt smälta samman på medelhög värme under omrörning tills det fått färg. Låt svalna. Hit kan förberedas. 
  7. Ta ut yoghurtcrèmen minst 30 minuter före servering och toppa med rabarberkompott och havresmul vid servering.

För alla

Gör glutenfri: Använd ren havre från t ex Semper eller Provena.
Gör laktosfri: Använd laktosfria varianter av grädde, mjölk, yoghurt och smör.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt grädde, mjölk och yoghurt med havre-, ris- eller sojabaserad ersättningsprodukt. Byt smör mot mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 2 gelatinblad
  • 1/2 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl socker
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
Rabarberkompott
  • 300 g rabarber
  • 4 msk socker
  • 1/4 tsk malen kardemumma
  • 1 msk färskpressad citronjuice
Havresmul
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 1/2 msk smör
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1320 kJ / 315 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept