Vegofärspaj med oregano och fetaost

10
5
Vegofärspaj med oregano och fetaost

Att använda färdig pajdeg när man enkelt vill slänga ihop en paj är genialiskt. Här fyller du sedan din paj med både vegofärs, oregano och fetaost. Supersmarrigt och en smidig vardagsrätt när matlagningen inte kan ta så lång tid.

Skriv ut

Ett recept från:
ICAs matkasse v 46 2020

Vegofärspaj med oregano och fetaost

Ingredienser

4 portioner
1
gul lök
300 g
sojafärs
1 msk
olja
2 tsk
oregano
2
vitlöksklyftor
1
förp pajdeg fullkorn (à 250 g)
6
ägg
3 dl
mjölk
1/2 tsk
salt
2 krm
peppar
150 g
fetaost
1/2
förp plommontomater (à 500 g)
1/2
cosmopolitansallad

För alla

Kontrollera noga innehållet i pajdegen.
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri pajdeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck. Välj laktosfri fetaost.
Gör mjölksproteinfri: byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Byt ut fetaost mot mjölkproteinfritt ostalternativ.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Lindha

2021-09-06

Inte undra på att en del av er som kommenterat receptet var missnöjda. Bara 300 g sojafärs (eller annan vegofärs, vissa varumärken tycks innehålla väldigt lite protein…) Hela 6 st ägg till endast 4 portioner?!! Inte undra på att någon tyckte det smakade som en dålig omelett med den extrema äggstanningen! Jag använder ALDRIG äggstanning i någon matpaj & de blir alltid krämiga & goda ändå. Kanske för att min köttfärspaj t ex, innehåller både en rejäl mängd färs, men nästan ännu mer grönsaker & (kanske mest av allt) ett rejält lager god ost som gratineras på toppen! Men framför allt: jag följer ALDRIG måtten på kryddmängderna som anges i recept. För då får man ALLTID en mat-eller efterrätt som inte ens är tillräckligt salt & inte heller märks de andra kryddorna heller. Det anges alltid för små mängder av både torkade, frysta & färska örter, liksom alla andra kryddor, t o m salt & peppar. Och då har jag ändå ett otroligt bra lukt-& smaksinne. Men eftersom jag även är en sk ”supersmakare” till 100% så skulle jag tro att ingen annan skulle vilja ha samma saltmängd som mig (förutom en annan supersmakare!) För jag har läst att de flesta (iallafall om man är en 100% supersmakare; du kan nämligen även vara 25, 50 el 75%) föredrar salt före sött & ”behöver” oftast en högre saltmängd än andra för att maten ska smaka ”bättre”. Men saltbehovet kan man ju ”träna”, medvetet minska ner på mängden & de flesta vänjer sig säkert… Jag kräver dessutom betydligt mer syra i min mat, jämfört med bl a min mamma & syster, som båda är ca 50-75% supersmakare. Jag har ett stort behov att balansera upp smaken när jag lagar mat, och nästan alltid när det känns trist, smaklöst & att ”något fattas”, men maten är redan tillräckligt söt & salt (& numera även med rätt mycket umamismak, men det är ju lite svårare att dosera umami ur en burk/flaska), så smakar det mer & bättre, enligt mig, när jag tillsatt en ganska rejäl dos syra! Och allra helst använder jag färsk citronjuice, men även ättika går bra (dock inte vinäger enligt mig!) Men ironiskt nog, så anser just min mamma & syster att jag använder alldeles för mycket syra (t o m mer än salt, för båda 2 vill ha mindre salt mat än mig) i all min mat. Men för mig är balansen mellan salt, sött, syrligt & umami otroligt viktigt för att det ska smaka gott, liksom tillräckligt med t ex örtkryddor så man känner att maten smakar något, även om ingen krydda ska ta över helt. Och en bra & dyr råvara vill man ju inte heller krydda sönder, men det problemet brukar jag ändå aldrig ha, eftersom jag inte har råd med så dyra råvaror ;-) Det var bara några tips till er som inte är så vana matlagare! Följ aldrig ett recept helt slaviskt (förut när du bakar! Då är det t o m bättre att väga ingredienserna än att mäta upp dom!), utan se det bara som en inspiration & smaka hela tiden på maten istället & tillsätt mer kryddor osv tills du är nöjd! Ta reda på vad just ditt smaksinne vill ha för dominerande smak (eller kanske så perfekt balans som möjligt av allt?) av salt, sött, syra, beskt/bittert & umami, först då kommer du nog att tycka att din mat blir så där extra god! :-)

Sandra

2021-05-07

Smaka mer som en dålig omelett

Jonas

2020-11-14

Tråkig smak och konstisens. Pajen åkte direkt i komposten.

Näringsvärde per portion

Energi 2457 KJ / 586 kCal
Fett 36 g
Salt 2 g
Kolhydrater 34 g
Protein 28 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept