Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Västerbottensostpaj med spenat

Det härliga med Västerbottensostpaj är att den går att variera på så många olika sätt. Våga utmana den klassiska Västerbottensostpajen och hitta nya favoriter! Här med spenat och lax men prova gärna med skinka, räkor och savoykål – möjligheterna är många.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Mixa smör och mjöl i matberedare eller för hand till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa eller knåda ihop till en smidig deg.
  2. Tryck ut pajdegen i en ugnsform (ca 25 cm i diameter, för 6 port) och nagga i botten.
  3. Låt pajskalet vila i frysen ca 15 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Pensla botten med uppvispat ägg. Täck kanterna med aluminium- folie och förgrädda pajskalet i ugn ca 10 minuter. Ta därefter bort folien.
  6. Sänk värmen till 175°C.
  7. Fyllning: Fräs spenat i het olja tills den krymper ihop. Tillsätt purjolök och vitlök, fräs två minuter till. Ta av fräset från plattan och riv över citronen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Fyll det förgräddade pajskalet med spenatfräset blandat med 2 dl riven Västerbottensost (för 6 port).
  9. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt, häll i pajskalet och toppa med resten av den rivna Västerbottensosten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25–30 minuter tills pajen har stelnat. Låt svalna något.
  10. Till servering: Dekorera pajen med gröna örter och servera med kallrökt lax.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.

Recept och bild i samarbete med Västerbottensost®

Ingredienser

Portioner: 6
Pajdeg
  • 175 g tärnat smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 1 - 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg till pensling
Fyllning
  • 200 g färsk spenat
  • olja
  • 1 liten, skivad purjolök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 citron (finrivet skal)
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 dl riven Västerbottensost (gärna Vindelnrökt)
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
Till servering
  • 400 g skivad, kallrökt lax
  • krispsallad
  • gröna örter till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4640 kJ / 1108 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer