Vårrullar med sötsur dipp

Det här är asiatisk husmanskost som passar både stora och små. Vårrullar kan vara fyllda med grönsaker eller kött men just dessa innehåller en färs av kyckling samt rikligt med grönsaker som morot och sockerärter. Till vårrullarna serveras en god sötsur dippsås med viss hetta.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 44 2012

Ingredienser
4 portioner
Vårrullar
4 port ris, gärna jasminris
280 g böngroddar
1 rödlök
ca 300 g morötter
75 g sockerärtor
2 tsk vitvinsvinäger
2 1/2 msk olja
salt
peppar
ca 400 g kycklingfärs
2 msk japansk soja
270 g filodeg
bakplåtspapper
1 msk sesamfrön
Sötsur dippsås
1 lime
1 dl hoisinsås
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk japansk soja
1 msk sesamfrön
Till servering
100 g råkostsallad
Gör så här
Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner
00:05:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3281 KJ / 781 kCal
Fett18 g
Salt5.2 g
Kolhydrater113 g
Protein35 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Kommentarer
9 stGod sås
Stefan
Hela familjen älskade det! Maken sa att det var det godaste han ätit i år!
Rebecca
Mycket gott! Blev frasigt och gott, även med filodeg! Gjorde de flesta i halv storlek (delade ark i två och gjorde sen likadant).
Linda
Gott men lite mindre lime i hoisinsåsen vore bra. Och riset behövdes inte, ta hellre lite mer sallad.
Maria
Nej det här var inget man slängde ihop på en kvart, men gud vad gott det blev! Jag pimpade fyllningen med ingefära, vitlök och chili, och rörde ihop en egen hoisinsås. Riset kändes lite överflödigt, för rullarna blev helt enorma. Ta färsk filodeg från kylen i affären, ej fryst! Fryst bara spricker och geggar för mig.
Elisabeth
Tyckte se va jättekul att få bjuda på denna fina rätt, älskar såsen. Nästa gång kryddar jag på fyllningen mer o tar mer grönsaker
Sofie
Vi tyckte det var jättegott! Fast vi friterade vårrullarna i frityrgrytan, mums. Riktigt frasiga och goda! Hade i sambal olek efter att ha läst föregående kommentar.
Agneta
Första gången vi använt Filodeg. Säkert okunskap och vad jag förstår är det en konst i sig att få den tillräckligt frasig. Våra vårrullar blev rätt torra tyvärr, hade hoppats på färsblandningen men det var ingen krut i smaken. Vitlök, någon chili eller något hade definitivt behövts. Tyvärr gillade vi inte såsen alls, den fick vi slänga. Smaken är som baken. Besviken på denna rätt.
Monika
Det här är en rätt som kräver planering, tid, förberedelser och noggrannhet. Den passar med andra ord inte bra om du känner dig stressad eller trött. Dock går fyllningen bra att göra i förväg och förvaras kylt till dess att du ska göra rullarna. Det är momentet med att fylla filodegsarken som kräver tålamod och en viss finmotorik. Har du bara det så lyckas du. Var försiktig med degarken för annars går de lätt sönder när du ska veckla upp dem. Det är inte nödvändigt att olja hela arket innan du viker det dubbelt. Snåla inte på färs - då blir det över. Jag tog en råkad dl och fick ändå mycket över. Jättegod och annorlunda rätt som du blir stolt över, och såsen är pricken över i! P.S börja inte med riset. Det fick koka medan rullarna stod i ugnen så blev allt klart samtidigt!
Katarina