Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Burek med sojafärs och soltorkade tomater

Burek kommer från Balkan och finns i många olika varianter. Det kan liknas vid en paj då fyllningen viras in i filodeg och sen bakas i ugnen. I detta recept fylls rullarna med sojafärs, soltorkade tomater, havrebaserad färskost och färsk bladspenat.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Finhacka löken och mjukstek i olja i 8 minuter (använd en stor kastrull). Tillsätt sojafärsen och låt det fräsa ihop i några minuter.
  3. Sänk värmen och blanda ner soltorkade tomater och växtbaserad färskost. Tillsätt spenaten och blanda väl till en kladdig smet. Smaka av med peppar och lite salt.
  4. Ta ett ark filodeg, pensla halva ytan med olja och vik dubbelt. Lägg på ca 1,5 dl av färsen (för 4-6 port), vik in sidorna och rulla sen ihop till ett paket (som en vårrulle). Upprepa tills färsen är slut. Låt filodegsarken ligga under en fuktig handduk under tiden du rullar så de inte torkar.
  5. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper, pensla med lite olja och strö över sesamfrön. Baka i ugnen i ca 20 min eller tills paketen fått fin färg och är frasiga.
  6. Servera burek med valfria tillbehör.

För alla

Kontrollera noga innehållet i sojafärsen och filodegen.
Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat med hummus och sallad med tomat och gurka men utan dressing.

Recept och bild i samarbete med Oatly.

Tips


Burek är godast att äta helt nybakade eftersom de är som frasigast då. Det går dock bra att förvara dem i kylen och värma på i ugnen dagen efter, då frasar de till sig igen.
Havrebaserad fraiche smaksatt efter egen smak med vitlök, citron, lite agavesirap, salt och peppar är också gott till.

Ingredienser

Portioner: 4-6
  • 1 stor gul lök
  • 300 g fryst sojafärs
  • 1 dl strimlade soltorkade tomater
  • 150 g havrebaserad färskost med tomat och basilika
  • 150 g färsk bladspenat
  • salt
  • peppar
  • 250 g färsk filodeg
  • rapsolja (till stekning och pensling av filodegen)
Dekorationsförslag
  • svarta sesamfrön
  • vita sesamfrön
Serveringsförslag
  • ajvar relish
  • hummus
  • sallad
  • havrebaserad turkisk gurt (alt havrefraiche)

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 2522 kJ / 603 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept