Burek med sojafärs och soltorkade tomater

Betyg 4.1 av 5.
31 personer har röstat
4Klimatsmart
Burek med sojafärs och soltorkade tomater

Burek kommer från Balkan och finns i många olika varianter. Det kan liknas vid en paj då fyllningen viras in i filodeg och sen bakas i ugnen. I detta recept fylls rullarna med sojafärs, soltorkade tomater, havrebaserad färskost och färsk bladspenat.

Burek med sojafärs och soltorkade tomater

Ingredienser

4-6 portioner
1   stor gul lök
300 g  fryst sojafärs
1 dl  strimlade soltorkade tomater
150 g  havrebaserad färskost med tomat och basilika
150 g  färsk bladspenat
salt
peppar
250 g  färsk filodeg
rapsolja (till stekning och pensling av filodegen)

Dekorationsförslag

svarta sesamfrön
vita sesamfrön

Serveringsförslag

ajvar relish
hummus
sallad
havrebaserad turkisk gurt (alt havrefraiche)

För alla

Kontrollera noga innehållet i sojafärsen och filodegen.
Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat med hummus och sallad med tomat och gurka men utan dressing.

Recept och bild i samarbete med Oatly.

Gör så här

Tips


Burek är godast att äta helt nybakade eftersom de är som frasigast då. Det går dock bra att förvara dem i kylen och värma på i ugnen dagen efter, då frasar de till sig igen.
Havrebaserad fraiche smaksatt efter egen smak med vitlök, citron, lite agavesirap, salt och peppar är också gott till.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
31 personer har röstat

Kommentarer

Det här var riktigt gott! Nästa gång ska jag nog lägga till vitkål och morot t.ex så att det blir lite krunch också :)

Carina

2024-01-19

Rackarns gott och superenkelt! Jag, frugan och ett glas matlagningsvin och det blev en dunderhit. Tips! Blanda i lite chili flakes så blir det lite mera stuns.

Andreas

2022-08-20

Goda, och enkla att göra. Trevligt med ett recept man inte behöver byta ut till vegoversioner.

Anneli

2020-01-26

Hej Anneli! Tack för din kommentar, vi blir glada att höra att du uppskattar receptet! Hälsningar Elina

Redaktionen

2020-01-27

Näringsvärde per portion

Energi2522 KJ / 603 kCal
Fett28 g
Salt3 g
Kolhydrater55 g
Protein26 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Scrambled tofu (vegansk äggröra)
Betyg 5 av 5.
20 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Krämig pasta med tomat och kikärtor
Betyg 3.3 av 5.
32 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Solgul currygryta med sötpotatis, kål och kikärtor
Betyg 4.6 av 5.
59 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Nötig morotssoppa med belugalinser
Betyg 4.4 av 5.
56 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Taco med majsfritters och pico de gallo
Betyg 4.8 av 5.
42 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kanelbullebrownies
Betyg 4.8 av 5.
4 personer har röstat
Under 45 min att tillaga