Ungersk gulasch med gräddfil och saltgurka

Klassisk gulasch – en mustig, ungersk gryta med paprika och lök. Låt grytbitar av nötkött sjuda i kalvfond med örter och kryddor som kummin, mejram och paprikapulver. Servera med potatispuré, gräddfil och saltgurka. Till middag, fest eller i termos för en matig och värmande soppa till matsäck!

Ingredienser
4 portioner
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
ca 800 g grytbitar av nöt
2 msk olja
4 msk tomatpuré
1 tsk mald kummin
1 tsk torkad mejram
2 tsk paprikapulver
1 l kalvfond (vatten och fond)
2 röda paprikor
ev 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
flingsalt
svartpeppar
1 citron
Till servering
potatis eller potatispuré (se länk nedan under steg 5)
gräddfil
saltgurka
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på fonden. Servera med lämplig potatispuré. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfilen mot Sour Supreme (innehåller soja).
Gör så här
Tips
Koka i tryckkokare: Följ receptet men minska på mängden vätska till 5 dl vatten (för 4 port). Koka ca 30 minuter.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2834 KJ / 677 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater45.5 g
Protein47.9 g
Kommentarer
Jättegod som basrecept. Jag minskade vattnet med hälften och bytte ut mejram mot oregano. Blev bra också. Testade förslaget att smaksätta med vinäger, röd balsamvinäger blev gott.
Emelie
2023-01-30Hej Hur mycket kalvfond ska man ha. Flera har skrivit att den blev blaskig. Kanske räcker med 8 FK vatten. Tänkte provlaga denna rätt. Då är det kul om det blir bra med en gång.
Kjell
2021-08-25Vilken slags kummin skall det vara då???
Johan fredrik
2021-04-27Hej Johan Fredrik och Lena! Tack för er fråga. Det är vanlig kummin vi menar i detta recept. Hoppas ni gillar gulaschen. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2021-04-29