Ungersk gulasch med gräddfil och saltgurka

Betyg 4.1 av 5.
44 personer har röstat
10
Ungersk gulasch med gräddfil och saltgurka

Klassisk gulasch – en mustig, ungersk gryta med paprika och lök. Låt grytbitar av nötkött sjuda i kalvfond med örter och kryddor som kummin, mejram och paprikapulver. Servera med potatispuré, gräddfil och saltgurka. Till middag, fest eller i termos för en matig och värmande soppa till matsäck!

Ungersk gulasch med gräddfil och saltgurka

Ingredienser

4 portioner
3   gula lökar
4   vitlöksklyftor
ca 800 g  grytbitar av nöt
2 msk  olja
4 msk  tomatpuré
1 tsk  mald kummin
1 tsk  torkad mejram
2 tsk  paprikapulver
1 l  kalvfond (vatten och fond)
2   röda paprikor
ev 1/2 msk  majsstärkelse (Maizena)
flingsalt
svartpeppar
1   citron

Till servering

potatis eller potatispuré (se länk nedan under steg 5)
gräddfil
saltgurka

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden. Servera med lämplig potatispuré. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfilen mot Sour Supreme (innehåller soja).

Gör så här

Tips

Koka i tryckkokare: Följ receptet men minska på mängden vätska till 5 dl vatten (för 4 port). Koka ca 30 minuter.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
44 personer har röstat

Kommentarer

Jättegod som basrecept. Jag minskade vattnet med hälften och bytte ut mejram mot oregano. Blev bra också. Testade förslaget att smaksätta med vinäger, röd balsamvinäger blev gott.

Emelie

2023-01-30

Hej Hur mycket kalvfond ska man ha. Flera har skrivit att den blev blaskig. Kanske räcker med 8 FK vatten. Tänkte provlaga denna rätt. Då är det kul om det blir bra med en gång.

Kjell

2021-08-25

Vilken slags kummin skall det vara då???

Johan fredrik

2021-04-27

Hej Johan Fredrik och Lena! Tack för er fråga. Det är vanlig kummin vi menar i detta recept. Hoppas ni gillar gulaschen. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2021-04-29

Näringsvärde per portion

Energi2834 KJ / 677 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater45.5 g
Protein47.9 g

Testa liknande recept

Lök- och ölbräserad kotlett med blomkålsmos
Betyg 3.6 av 5.
5 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kalvstek med pumpa, vita bönor och citron
Betyg 4 av 5.
5 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Över 60 min att tillaga
Under 60 min att tillaga
Äpple- och rosmarinkokt högrev med svamp
Betyg 4.2 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Över 60 min att tillaga