UNDER 45 MIN | Medel

Ugnsstekt lax med sås på ishavsrom

Ugnstekt lax kräver sin sås, och här har du verkligen en god kombination! Ishavsrom är huvudingrediensen som du blandar med rödlök och crème fraiche för en krämig sås. Servera sedan sås och lax med potatis och broccoli.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 40, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka potatisen. Ansa och dela broccolin i mindre buketter och låt den koka med potatisen ca 4 minuter.
  3. Skär laxen i portionsbitar och lägg i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter eller
    tills innertemperaturen på fisken är 54°C.
  4. Skala och hacka löken fint. Blanda rom och lök med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera laxen med potatis, sås och broccoli.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 250 g broccoli
  • 600 g laxfilé
  • salt
  • peppar
  • 1/2 rödlök
  • 75 g ishavsrom
  • 2 dl crème fraiche

Näringsvärde
Per portion

Energi 2976 kJ / 711 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept