Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Stekt lax med potatissallad och romröra

En härlig sommarmåltid där du serverar den stekta laxen med en potatissallad baserad på färskpotatis, blomkål och rädisor. Smaksätt med dill och citrondressing. Servera tillsammans med romröran.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 35, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen om den är fryst. Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Gör resten under tiden.
  2. Romröra: Rör ihop matyoghurt, citronskal och ishavsrom. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
  3. Ansa blomkålen och skär i mindre buketter. Ansa och skölj rädisorna.
  4. Stek laxen i 1 msk av matfettet 4–5 minuter per sida i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  5. Låt blomkålen koka med potatisen när ca 5 minuter av koktiden återstår. Lägg ner rädisor och sugarsnaps den sista minuten. Häll av och lägg potatis och grönsaker i en skål. Smält resten av matfettet i kastrullen. Rör ner citronjuice och dill. Häll dill- och citrondressingen över potatis och grönsaker. Vänd runt försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera laxen med potatissallad och romröra.

För alla

Rätten är gluten- och äggfri.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och ersätt matyoghurt med laktosfri medelhavsyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt matyoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Grönsakerna smakar ännu bättre och behåller mer näring om du ångkokar dem. Lägg blomkålen i ett durkslag och ångkoka ca 3 minuter över en gryta sjudande vatten under lock. Tillsätt rädisor och sugarsnaps. Ångkoka ytterligare någon minut.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 portionsbitar laxfilé (à 125 g)
  • 900 g mandelpotatis
  • 1/2 blomkål
  • 1 knippe rädisor
  • 3 msk smör eller margarin
  • 200 g sugarsnap peas
  • 2 tsk pressad citronjuice
  • 1 kruka hackad dill
  • salt och peppar
Romröra
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
  • 1/2 citron (endast det finrivna skalet)
  • 80 g ishavsrom
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2498 kJ / 597 kCal