Hoppa till sidans innehåll
UNDER 45 MIN | Medel

Lax med romsås och salladsärtor    

Sex laxar i en laxask eller fyra lax(bitar) till middag? Här är en klassisk rätt där lax serveras med romsås. Krispiga salladsärtor äts tillsammans med den kokta potatisen, och laxen såklart.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 43, 2019
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen (om fryst används).
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Koka potatisen.
  4. Blanda rom och crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg laxen i en ugnsform och salta. Sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills laxens innertemperatur är 54°C.
  6. Koka salladsärtorna enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Servera laxen med potatis, sås och salladsärtor.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Hacka gärna en halv rödlök och blanda med såsen eller krydda med 1/2 msk hackad fryst dill (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 75 g ishavsrom
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • salt
  • peppar
  • 4 port laxfilé (à 125 g)
  • 150 g salladsärtor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2440 kJ / 582 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer