Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Risotto di funghi

Ett festligt recept på krämig Risotto di funghi. Du gör den av bland annat svamp som Karl-Johan, portabella eller shiitake, lök, vitlök, chili, vitt vin och parmesanost. Receptet är vegetariskt om du skippar köttbuljong.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lös buljongtärningen i kokande vatten. Sätt lock på kastrullen och låt buljongen sjuda medan resten förbereds.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, dela, kärna ur och finhacka chilifrukten. Skär svampen i mindre bitar.
  3. Fräs lök och chili mjuk i olja i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt vinet och låt koka upp. Grovhacka persiljan och rör ner.
  4. Sänk värmen. Lägg i riset och låt koka tills vätskan har absorberats. Fyll på med buljong så att riset täcks. Rör om och låt koka.
  5. Späd med mer buljong allteftersom. Efter 20-25 minuter är riset färdigt (det ska inte ha hård kärna men ett visst tuggmotstånd). Det ska finnas lite extra vätska kvar.
  6. Riv parmesanosten fint och rör ner 2/3. Spara resten till servering. Smaka av med salt och peppar.

För alla

Fri från gluten. Innehåller mjölk.
Gör äggfri: Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 250 g karljohanssvamp (alt portabella, shiitake eller skogschampinjon)
  • 1 köttbuljongtärning eller grönsaksbuljong
  • 1 l vatten
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1/3 röd chilifrukt (spansk peppar)
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 knippe persilja
  • 3 dl risottoris (t ex carnaroli eller avorio)
  • 150 g parmesanost
  • salt
  • svartpeppar från kvarn till servering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?