Ugnsrostat ris med svamp

Betyg 3.4 av 5.11 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer
Ugnsrostat ris med svamp

Laga en smakrik ugnsbakad variant av risotto där skogschampinjoner och karljohansvamp ger en djup umamismak och riset får en krispig yta. Ringla över persilje- och vitlöksolja innan servering och njut av denna mustiga hösträtt. 

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2024

En stor vid stekpanna med hög kant fylld med ugnsrostat ris, toppad med hackad persilja

Ingredienser

4 portioner
2 bananschalottenlökar
3 vitlöksklyftor
4 msk smör
2 msk olivolja
250 g skogschampinjoner
4 dl risottoris
30 g torkad karljohanssvamp
14 dl kyckling- eller grönsaksbuljong

Persilje- och vitlöksolja

1 kruka bladpersilja (1/2 dl finhackad persilja, för 4 port)
vitlök (se punkt 2 i texten)
2 msk olivolja

Gör så här

00:05:00
00:05:00
00:05:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

6 st
  • Blev absolut inget krispigt. Men helt okej risotto och smidigt tillvägagångssätt. Vi rev ned västerbottensost innan servering. Kommer göra igen men med modifiering!

    Sofia

  • Efter 30 min på 200 grader hade vätskan absorberats rätt ok och riset var mjukt och färdigt, men något krisp fanns inte. Jag höjde till 250 grader och lät den vara inne i ugnen 15 minuter till - ingen förändring, utan allt var mjukt. Maten var ätlig, men tråkig.

    Ann

  • Blev som risotto och inte krispigt ris men jättegott. Jag tog 6 dl risottoris, 400 g svamp och kantareller istället för Karl-Johan-svamp. Ökade mängden vätska till ca 17 dl. Rörde om några gånger i ugnen och tog ut när det var lite vätska kvar (gick ganska fort att koka ihop). Hoppade oljan men serverade med parmesan.

    Emma

  • Blev som en överkörd risotto, inte krispigt på nåt sätt. God smak men besviken på konsistensen och helheten, blir ingen fler gång.

    Elin

  • Jag följde receptet exakt. Det tog inte 30 utan 50 min innan all buljong kokat in. Riset sjönk ner och champinjonerna flöt upp så det blev ett svamptäcke överst. Ingen chans för riset att bli krispigt. Så det var en besvikelse. Men smakerna blev goda ändå.

    Meta

  • Krångligt recept med många moment som inte levde upp till förväntningarna. Varning låt inte löken steka med hela tiden den blir besk! Jättesvårt att hacka den torkade Karljohanssvampen ”till ett pulver”. Var tvingen att byta från stekpanna till långpanna för att få plats med 14 dl buljong, står ej i receptet. Riset blev ej krämigt. Oljan med persilja och vitlök gick inte att ”ringla” över då det blev en tjock röra. Tyckte inte resultatet blev gott alls trotts alla goda dyra ingredienser. Väldigt besviken på detta recept.

    Eva

Näringsvärde per portion

Energi2395 KJ / 573 kCal
Fett27 g
Salt3 g
Kolhydrater72 g
Protein9 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Pizza bianco med skogssvamp och Folke
    Betyg 4.7 av 5.66 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Risotto di funghi
    Betyg 4.3 av 5.15 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Ragu på morot & karljohanssvamp
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Risotto som i Lido di Ostia
    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Potatispuré med karljohansvamp
    Betyg 4 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Gratäng Royal
    Betyg 2.8 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad