Ugnsbakad torsk med kroketter och sardellcrème | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ugnsbakad torsk med kroketter och sardellcrème

Torsk när den är som bäst – ugnsbakad till perfektion och toppad med citronsyrad rödlök. Lyxigt värre blir det med frasiga kroketter på potatis, dill och Västerbottensost. Bjud med en pikant sardellcrème och fräsch spenatsallad. Gudomligt, vågar vi lova!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina fisken om den är fryst. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blanda löken med citronjuice och olja. Låt stå medan resten görs.
  3. Spenatsallad: Skala och finstrimla kålrabbin. Blanda med spenat, citronjuice, olja, salt och peppar.
  4. Sardellcrème: Blanda yoghurt, sardellcrème och klippt krasse, men spara lite av den till garnering.
  5. Lägg fisken i en oljad ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Ställ in fisken mitt i ugnen 20–25 minuter.
  6. Kroketter: Pressa potatisen. Blanda med riven ost, citronskal, dill och hälften av äggen i en bunke. Arbeta snabbt ihop till ett fast mos. Krydda med salt och peppar. 
  7. Forma potatissmeten till stora pingisbollar.
  8. Häll mjölet i en djup tallrik. Vispa upp resterande ägg i en annan. Häll panko i en tredje tallrik. 
  9. Vänd potatisbollarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. 
  10. Hetta upp oljan till 180°C i en kastrull. Fritera kroketterna i omgångar i oljan. Ta upp med hålslev när de fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  11. Lägg upp fisken och skeda över lökblandningen. Garnera med resten av krassen.
  12. Servera torsken med kroketter, spenatsallad och sardellcrème.

För alla

Gör glutenfri: byt ut vetemjöl till glutenfritt mjöl. Byt ut panko till glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri matlagningsyoghurt. Kontrollera innehållet i ströbrödet.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matyoghurt mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut osten mot mjölkproteinfri ost. Kontrollera innehållet i ströbrödet.
Gör äggfri: servera med ugnsrostad potatis istället för kroketter.

Tips

Sardellcrème säljs på tub, ofta bland fiskkonserverna i butik. Får du inte tag på den så ersätt den med 5 finhackade sardellfiléer (för 4 portioner).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 frysta ryggfiléer av MSC-märkt torsk (à 150 g)
  • 1/2 dl finhackad rödlök
  • färskpressad juice av 1/2 citron
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Spenatsallad
  • 2 kålrabbi
  • 1 påse babyspenat (à 65 g)
  • färskpressad juice av 1/2 citron
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Sardellcrème
  • 2 dl matyoghurt (10%)
  • 2 msk sardellpasta på tub
  • 1 ask smörgåskrasse
Kroketter
  • 800 g kokt, fast potatis
  • 100 g finriven Västerbottensost
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • 3 msk finhackad dill
  • 4 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl panko
  • 1 1/2 l frityrolja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4103 kJ / 981 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept