Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ugnsbakad torsk med anjovis- och äggsås

Underbar ugnsbakad torsk som äts med en krämig ansjovis- och äggsås toppad med dill. Den nykokta potatisen serverar du tillsammans med fisken och inlagd gurka som du enkelt fixar.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 49, 2017
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina torsken om fryst används.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Koka potatisen. 
  4. Sås: Lägg äggen i kokande vatten och låt koka 9 minuter.
  5. Gurka: Blanda socker och salt i en bunke och pressa ner halva citronen. Skiva gurkan tunt och vänd ner i lagen, rör runt då och då. Skär resten av citronen i klyftor.
  6. Torsk: Lägg torsken i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga fisken mitt i ugnen 10-12 minuter.
  7. Sås: Låt ansjovisfiléerna rinna av men spara ansjovisspadet. Grovhacka anjovis och dill. Skala och tärna äggen.
  8. Häll mjölken i en kastrull och vispa ner majsstärkelsen och blanda i grädden. Låt koka upp och häll i ansjovisspadet och låt såsen sjuda under omrörning ca 3 minuter. Lägg i anjovis, ägg och dill, smaka av med peppar.
  9. Servera torsken tillsammans med gurka, citronklyftor, potatis och sås.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd mjölk och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Sås
  • 4 ägg
  • 100 g ansjovisfiléer
  • 1 ask, färsk dill (à 20 g)
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • peppar
Gurka
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 citron
  • 250 g snackgurka
Torsk
  • ca 600 g torskfilé
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2803 kJ / 668 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept