UNDER 45 MIN | Medel

Ugnsbakad spätta med baconsås

Att smaksätta spättans sås med bacon känns ju genialiskt! Medan spättan tillagas i ugnen steks baconet krispigt i pannan. Över strimlorna hälls en blandning på mjölk och majsstärkelse, och får koka ihop till en krämig konsistens. Kokt potatis och broccoli lägger en fin och mild bas till denna middag.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 49, 2019
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina fisken.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Koka potatisen.
  4. Smörj en ugnsform med smöret. Vik spättafiléerna dubbla och lägg dem i formen. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  5. Skär baconet i strimlor. Stek strimlorna i oljan i en stekpanna. Rör i grädden och mjölken blandad med majsstärkelsen. Koka upp och smaka av med salt och peppar, låt sjuda 2 minuter.
  6. Ansa och skär broccolin i bitar och koka dem med potatisen i 4 minuter.
  7. Servera den ugnsbakade spättan med baconsås, kokt potatis och broccoli.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matfettet, grädden och mjölkdrycken mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 1/2 msk smör
  • 600 g spättafilé
  • salt
  • peppar
  • 140 g bacon
  • 1/2 tsk olja
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 250 g broccoli

Näringsvärde
Per portion

Energi 3119 kJ / 743 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept