Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Ugnsbakad lax med svamp och dill

Lax i ugn är en rätt man aldrig tröttnar på! Prova att tillaga den som i det här receptet - på riktigt låg värme, ca 100°C till en innertemperatur på 40°C. Då blir den ännu saftigare och supersmarrig även dagen efter.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Skär laxen i portionsbitar och gnid in laxen med salt, peppar, olivolja och citronskal.
  3. Stick in termometern i fiskens mitt. Täck formen med plastfolie och baka i ugnen till en innertemperatur på 40°C ca 20 min, kan variera beroende på ugn.
  4. Skär champinjonerna i slantar. Stek svampen i smör, tillsätt dill innan servering. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Toppa med rom och dillvippor.
  6. Till servering: Servera laxen med bulgur eller kokt potatis.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: servera potatis till.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot olja eller mjölkproteinfritt margarin.

Receptet är från norskfisk.se. Fotograf: Ingvar Eriksson.

Tips

Klyfta gärna citronen och servera till laxen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g färsk, skinn och benfri laxfilé
  • salt och peppar
  • 1 msk olivolja
  • skal av 1 citron
  • 400 g champinjoner
  • ca 2 msk smör
  • 2 msk hackad färsk dill (+ extra till garnering)
  • 80 g röd stenbitsrom
Till servering
  • bulgur eller kokt potatis
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?