Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Ugnsbakad lax med pumpafrö och råstekt pumpa

En ugnsbakad lax som täcks av en krämig pumpapesto som du enkelt mixar ihop själv. Servera laxen med en krispig pumpasallad – kanske till Halloween-middagen?

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt mitt i ugnen.
  2. Pumpasallad: Skala och skär pumpan i tärningar, ca 3x3 cm. Blanda dem med olivoljan, krydda med salt och peppar. Häll pumpan på den varma plåten och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills pumpan är mjuk. Vänd pumpan försiktigt några gånger under rostningen.
  3. Strimla sockerärterna fint. Skär pak choi i ca 2 cm breda bitar.
  4. Skölj citronen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften. Skala, dela och skiva löken fint. Blanda 2 msk citronsaft (för 4 port), citronskal, lök och olja. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Strax innan serveringen blandas pumpan med sockerärter och pak choi. Vänd ner citron- och lökdressingen.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 175°C.
  7. Pumpapesto: Skala vitlöksklyftan. Mixa vitlök, pumpakärnor, basilika och persilja med olivoljan. Riv osten och rör ner den. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Lax: Lägg laxfilén i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Bred pumpapeston på laxen. Sätt in formen mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56°C.
  9. Servera laxen med pumpasallad.

För alla

Fri från gluten, laktos och ägg.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut parmesan mot mjölkproteinfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
Pumpasallad
  • ca 700 g pumpa
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 150 g sockerärtor
  • 2 pak choi
  • 1 citron
  • 1 rödlök
  • 5 msk rapsolja
Pumpapesto
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk pumpakärnor
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl riven parmesanost
Lax
  • ca 600 g laxfilé utan skinn
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3494 kJ / 835 kCal