Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ugnsbakad lax med murkelsås

Ugnsbakad lax med murkelsås är en förstklassig maträtt. Medan laxen bakas i ugnen får de stekta murklorna och schalottenlöken koka ihop med buljong och vispgrädde till en gräddig sås. Servera laxen med kokt potatis, sparris och murkelsåsen.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker smord form. Baka laxen 12-15 minuter eller tills den är färdig.
  3. Murkelsås: Låt murklorna rinna av. Finhacka dem. Fräs löken i lite smör i en stekpanna. Tillsätt murklorna och låt fräsa ytterligare någon minut. Tillsätt buljongen och grädden. Låt koka ihop till lagom konsistens, ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev kajennpeppar.
  4. Skala ev sparrisen. Koka i lättsaltat vatten 4-5 minuter, eller tills den är mjuk men med spänst.
  5. Till servering: Strö flingsalt över laxen. Servera med murkelsås, sparris, kokt potatis och gärna en dillkvist.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: kontrollera innehållet i fiskbuljongen.
Gör mjölkfri: välj ett mjölkfritt gräddalternativ, tex Oatly och ett mjölkfritt margarin.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 laxfiléer (à 150 g)
Murkelsås
  • 1 burk murklor (à 200 g)
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • smör till stekning
  • 2 dl fiskbuljong (till 2 dl fiskbuljong krävs 1 msk konc fond + vatten)
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • 1 krm peppar
  • ev kajennpeppar
Till servering
  • 1 knippe grön sparris
  • flingsalt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3080 kJ / 736 kCal
Läs mer om näringsvärden