Älgstek med murklor | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Älgstek med murklor

Tycker du om svamp och smaken av vilt så är det här ett recept för dig! Älgstek med murklor passar bra att både till vardags och fest. Servera steken och svampen tillsammans med kokt potatis och en krämig sås.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bryn köttet runt om i olja i en medelstor kastrull tills det fått fin färg. Lyft upp köttet på ett fat.
  2. Skala lök och rotfrukter. Skär i mindre bitar. Bryn grönsakerna i olja i kastrullen.
  3. Lägg tillbaka köttet och häll i vin, vatten och fond. Koka upp och skumma av med en sked.
  4. Sänk värmen, lägg i kryddorna och sätt på locket. Låt köttet sjuda på svag värme tills innertemperaturen är ca 70°C, ca 75 min.
  5. Lyft upp köttet och håll det varmt. Sila av stekskyn i en kastrull. Koka ihop skyn tills det är ca 3 dl (för 4 port) kvar.
  6. Låt murklorna rinna av. Finhacka dem och fräs i smöret. Tillsätt skyn och grädde. Red med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skär steken i skivor och servera med sås, kokt potatis, gelé eller rårörda bär och lättkokta grönsaker, t ex morot och haricots verts.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 1/2 kg älgstek t ex av innanlår
  • olja till stekning
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 1 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 1 msk konc viltfond
  • 3 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 4 timjankvistar
  • 1 burk murklor (à ca 110 g)
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan