Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Vit sparris med mousselinesås

Perfekt tilltugg eller varför inte servera den vit sparrisen med mousselinesås på ditt buffébord? Sparrisen och såsen av äggulor och grädde tillagar du enkelt på under 45 minuter.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Lägg i den förberedda sparrrisen (vit behöver skalas och gärna bindas upp). Koka i 10-15 minuter, om den är extra stor träig kan den behöva ytterligare 5 minuters koktid.
  2. Sås: Smält smöret på svag värme.
  3. Vispa äggulor och vatten i en bunke över en kastrull med kokande vatten. Vispa hela tiden så att äggen inte stelnar. När äggsmeten har blivit en tjock kräm, ta av bunken från värmen.
  4. Häll smöret i en fin stråle ner i äggblandningen, vispa hela tiden. Obs! Äggsmeten och smöret ska ha samma temperatur så att de blandar sig väl. Ta inte med den vita bottensatsen av smöret. Tillsätt pressad citron. Smaka av med salt och kajennpeppar.
  5. Vispa grädden och vänd ner den vid servering.

Tips

Gör som i bl a Tyskland och servera med andra primörer. Kokt färskpotatis, små delikatessmorötter, miniblomkål, spetskål och sugersnaps är goda exempel på hur sparristallriken kan utökas till en vacker grönsakstallrik. Citron och fingersalt är viktiga tillbehör. Vill man inte laga en god sås till kan man nöja sig med några droppar av en god olivolja.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g vit sparris
Mousselinesås
  • 200 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk vatten
  • juicen av 1/2 citron
  • salt
  • kajennpeppar
  • 0,8 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?