UNDER 45 MIN | Medel

Ugnsbakad fisk med saffranssmetana

Saffran och fisk passar utmärkt ihop! Här har du en ugnsbakad torsk som får samsas i ugnen med härligt gröna haricots verts. Smetana och saffran hälls på fisken innan servering och du äter den tillsammans med ett lent potatismos.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 34, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina fisken och bönorna.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Mos: Koka upp vatten i en kastrull. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg i potatisen och låt småkoka under lock tills den är mjuk. 
  4. Lägg bönorna i en ugnsform och lägg på fisken. Krydda med salt och peppar och ställ in mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 56°C.
  5. Värm smetana och saffran i en kastrull och smaka av med salt och peppar.
  6. Mos: Häll av vattnet och låt potatisen ånga av utan lock. Värm mjölken. Mosa potatisen med en potatisstöt eller vispa försiktigt sönder den med elvisp. Tillsätt den varma mjölken och smaka av med salt och peppar. Vispa moset luftigt.
  7. Servera fisken med bönor, mos och sås.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Välj laktosfri mjölkdryck och smetana.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk och smetana mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
Mos
  • 900 g potatis
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 1/2 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • 300 g haricots verts
  • 750 g torskfilé
  • 2 dl smetana
  • 1 förp saffran (à 1/2 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2537 kJ / 602 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept