Fisk- och skaldjursgryta med fänkål och saffran

Betyg 3.9 av 5.18 personer har röstat
Receptet har 4 kommentarer
Fisk- och skaldjursgryta med fänkål och saffran

En ljuvligt god, saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta med fänkål och saffran. Med skaldjur, vin och saffran blir grytan riktigt festlig. Fisk och skaldjur läggs i precis före serveringen så att de behåller sin stuns och inte blir överkokta. Fantastiska smaker som kompletterar och lyfter varandra. En riktig höjdargryta!

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål och saffran

Ingredienser

4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
1 morot
2 msk olivolja
1/2 g saffran
1/2 tsk timjan
1/2 dl vitt vin
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl mjölk
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 msk majsstärkelse
2 dl smetana
salt
200 g torskfilé
200 g laxfilé
350 g fryst skaldjursmix

Till servering

bröd
aioli

Gör så här

00:04:00
00:02:00
00:07:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.9 av 5.18 personer har röstat

Kommentarer

God gryta som vi kan tänka oss göra fler gånger. Lite väl mycket vätska så den kan gärna minskas. Några potatisar i bitar som får koka med i grytan kan vara bra, inte minst för att fånga upp såsen. Créme fraîches fungerade bra som ersättare för smetanan.

Pia

2025-03-10

Bra grund. Jag hade 2 tärnade potatisar i också samt dubbelt så mycket saffran och mycket färsk timjan samt saft från halv citron. Tog torskrygg, hastigt stekta scampi och pilgrimsmusslor i och garnerade med skalade kokta räkor. Kryddade på med tabasco. Serverade med hemmagjord vitlök och citron aioli och smörstekta levainbröd trekanter. Blev väldigt bra!

Camilla

2025-01-18

För mycket syra. Annars bra.

Mårten

2023-05-11

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat inklusive bröd och aioli.
Energi3164 KJ / 748 kCal
Fett48 g
Salt3.22 g
Kolhydrater34 g
Protein43 g

Klimatguide

1,40 - 2,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Rostad sparris med torsk och aioli
Betyg 4.5 av 5.2 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Under 30 min att tillaga
Receptet har Enkel svårighetsgrad
Skaldjurspasta med saffran- och tomatsås
Betyg 3.9 av 5.9 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Under 45 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Ugnsbakad fisk med saffranssmetana
Betyg 2.3 av 5.7 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet tar Under 45 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Het skaldjurssås med persilje- och vitlökspapardelle
Betyg 3.3 av 5.3 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Under 30 min att tillaga
Receptet har Enkel svårighetsgrad
Smörstekt torsk
Betyg 4.4 av 5.18 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Under 30 min att tillaga
Receptet har Enkel svårighetsgrad
Paella med skaldjur
Betyg 3.8 av 5.16 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad