Fisk- och skaldjursgryta med fänkål och saffran

En ljuvligt god, saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta med fänkål och saffran. Med skaldjur, vin och saffran blir grytan riktigt festlig. Fisk och skaldjur läggs i precis före serveringen så att de behåller sin stuns och inte blir överkokta. Fantastiska smaker som kompletterar och lyfter varandra. En riktig höjdargryta!

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
1 morot
2 msk olivolja
1/2 g saffran
1/2 tsk timjan
1/2 dl vitt vin
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl mjölk
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 msk majsstärkelse
2 dl smetana
salt
200 g torskfilé
200 g laxfilé
350 g fryst skaldjursmix
Till servering
bröd
aioli
Gör så här
00:04:00
00:02:00
00:07:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat inklusive bröd och aioli.
Energi3164 KJ / 748 kCal
Fett48 g
Salt3.22 g
Kolhydrater34 g
Protein43 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
God gryta som vi kan tänka oss göra fler gånger. Lite väl mycket vätska så den kan gärna minskas. Några potatisar i bitar som får koka med i grytan kan vara bra, inte minst för att fånga upp såsen. Créme fraîches fungerade bra som ersättare för smetanan.
Pia
2025-03-10Bra grund. Jag hade 2 tärnade potatisar i också samt dubbelt så mycket saffran och mycket färsk timjan samt saft från halv citron. Tog torskrygg, hastigt stekta scampi och pilgrimsmusslor i och garnerade med skalade kokta räkor. Kryddade på med tabasco. Serverade med hemmagjord vitlök och citron aioli och smörstekta levainbröd trekanter. Blev väldigt bra!
Camilla
2025-01-18För mycket syra. Annars bra.
Mårten
2023-05-11