Turbo-borsjtj med pepparrotscrème

Betyg 3.3 av 5.
81 personer har röstat
2Klimatsmart
Turbo-borsjtj med pepparrotscrème

En snabb variant på rödbetssoppan borsjtj, som i regel innebär en del jobb med att skala och riva råa rödbetor. Här kortar vi ner både tillagnings- och koktiden rejält genom att utgå från förkokta rödbetor. Bjud med en citronsyrlig pepparrotscrème – i all enkelhet.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2016

Turbo-borsjtj med pepparrotscrème

Ingredienser

4 portioner

Borsjtj

1 kg  färdigkokta rödbetor
1   hackad gul lök
2 msk  olja
1 1/2 l  vatten
2   grönsaksbuljongtärningar
2 tsk  torkad timjan
3/4 tsk  salt
1/2 tsk  peppar

Pepparrotscrème

2 dl  crème fraiche
2 msk  riven pepparrot
1 msk  finrivet citronskal

Till servering

bröd

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen och brödet. Välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen och brödet. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche eller Sour Supreme.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen och brödet.

Gör så här

Tips

Laga soppan en dag i förväg det vinner den bara på.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.3 av 5.
81 personer har röstat

Kommentarer

Soppan fick lite trist färg pga de förkokta rödbetorna som är brunaktiga. Den blev inte alls som på receptbilden! Vi lade till en pressad vitlöksklyfta och en sked honung i receptet. Tillsammans med creme fraichen med pepparrot smakade det mycket gott, men ingen fröjd för ögat!

Liv

2021-10-06

Det är inte rysk soppa som heter borsjtj. Man lagar borsjtj med samma produkter och med vitkål. Det soppa är rödbetsoppa, som heter svekolnik. Svekolnik betyder en soppa från rödbetor. Och!!! I Ryssland lagar man borsjtj med kött men är bättre när lagar buljong på benen.

Raisa

2016-05-07

Näringsvärde per portion

Energi1851 KJ / 443 kCal
Fett25 g
Salt2.8 g
Kolhydrater42 g
Protein7 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Barszcz – klar rödbetssoppa
Betyg 4.6 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Smörstekt piggvar med kantareller och rödbetor
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Citronlax med betor, äpple och pepparrotsyoghurt
Betyg 4.1 av 5.
48 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Rödbetssoppa med pepparrotsyoghurt
Betyg 4.6 av 5.
70 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Rödbets- och pepparotssallad
Betyg 2.5 av 5.
6 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Rödbetor med brynt smör, pepparrot och kapris
Betyg 5 av 5.
4 personer har röstat
Under 15 min att tillaga