Snabb rödbetssoppa med pepparrotscrème
En snabb rödbetssoppa på förkokta rödbetor där vi kortar vi ner både tillagnings- och koktiden rejält. Bjud med en citronsyrlig pepparrotscrème och ett gott bröd – i all enkelhet.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2016
Ingredienser
4 portioner
Borsjtj
1 kg färdigkokta rödbetor
1 hackad gul lök
2 msk olja
1 1/2 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk torkad timjan
3/4 tsk salt
1/2 tsk peppar
Pepparrotscrème
2 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
1 msk finrivet citronskal
Till servering
bröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1851 KJ / 443 kCal
Fett25 g
Salt2.8 g
Kolhydrater42 g
Protein7 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Soppan fick lite trist färg pga de förkokta rödbetorna som är brunaktiga. Den blev inte alls som på receptbilden! Vi lade till en pressad vitlöksklyfta och en sked honung i receptet. Tillsammans med creme fraichen med pepparrot smakade det mycket gott, men ingen fröjd för ögat!
Liv
2021-10-06Det är inte rysk soppa som heter borsjtj. Man lagar borsjtj med samma produkter och med vitkål. Det soppa är rödbetsoppa, som heter svekolnik. Svekolnik betyder en soppa från rödbetor. Och!!! I Ryssland lagar man borsjtj med kött men är bättre när lagar buljong på benen.
Raisa
2016-05-07