Torskrygg med morotspuré och gremolataolja

205
22
Torskrygg med morotspuré och gremolataolja

Med brynt smör och en nypa vaniljpulver lyfter morotspurén till den pocherade torsken till oanade höjder. En riktig fullträff kort och gott! Vinägersyran i den läckert gröna örtoljan baserad på spenat, persilja och vitlök sitter som en smäck till den milda fisken.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2015

Torskrygg med morotspuré och gremolataolja

Ingredienser

4 portioner

Morotspuré

100 g smör
ca 1 krm vaniljpulver
600 g morötter
1 dl vispgrädde
salt och peppar

Gremolataolja

50 g spenat
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk vinäger
1 tsk honung
2 dl kallpressad rapsolja

Ångad torsk

1 1/2 l vatten
1 msk salt
4 bitar torskrygg (à 140 g)

Tillbehör

1 knippe salladslök

Till servering

rucola
ärtskott
dill

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättnignsprodukt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

205

Kommentarer

Olivia

2022-10-03

Mycket god rätt, relativt enkel att tillaga med tanke på hur lyxig den känns. Minskade olja och smör något och blev toppen ändå!

Marie

2022-02-01

Trevligt recept, kommer jag att laga fler gånger. Verkligen gott!! Kul med smaksättningen med vaniljpulver i morotspurén. Jag lade till en bit sötpotatis i purén.

Mats

2021-08-30

Det där blev bra. Då maten i stort sett efter förberedelserna gjorde sig själv så blev det en bra vardagsrätt. Jag skulle inte tveka att servera den till gäster på middag. Idag skippade jag gremolatan och kryddade torsken med lite persilja och någon droppe honung. Funkade också.

Näringsvärde per portion

Energi 3586 KJ / 857 kCal
Fett 77 g
Salt 14 g
Kolhydrater 14 g
Protein 28 g
Läs mer om näringsvärden