Torskrygg med morotspuré och gremolataolja

Med brynt smör och en nypa vaniljpulver lyfter morotspurén till den pocherade torsken till oanade höjder. En riktig fullträff kort och gott! Vinägersyran i den läckert gröna örtoljan baserad på spenat, persilja och vitlök sitter som en smäck till den milda fisken.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2015

Ingredienser
4 portioner
Morotspuré
100 g smör
ca 1 krm vaniljpulver
600 g morötter
1 dl vispgrädde
salt
peppar
Gremolataolja
50 g spenat
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk vinäger
1 tsk honung
2 dl kallpressad rapsolja
Ångad torsk
1 1/2 l vatten
1 msk salt
4 bitar torskrygg (à 140 g)
Tillbehör
1 knippe salladslök
Till servering
rucola
ärtskott
dill
Gör så här
00:15:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3586 KJ / 857 kCal
Fett77 g
Salt14 g
Kolhydrater14 g
Protein28 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
25 stMorot med smör,vanilj och grädde - så otroligt gott! Passar så fint till gremolata och salladslök på fisken!Dill behövs inte men några ruccola blad satt fint till! Högsta betyg!
Margareta
Wow, vad gott! Fick jobba lite med smakerna på morotspuren, då den blev alltför smaklös.
Rebecca
Otroligt gott!!
Linda
Goda smaker, även om morotspurén blev liiiite för söt för min smak. Därför fyra av fem stjärnor. Minskade något på både smör och grädde.
Nina
Morotspurén blev verkligen supergod! För övrigt en enkel rätt som går att förbereda, passar både till vardag och fest!
Solveig
Mycket god rätt, relativt enkel att tillaga med tanke på hur lyxig den känns. Minskade olja och smör något och blev toppen ändå!
Olivia
Trevligt recept, kommer jag att laga fler gånger. Verkligen gott!! Kul med smaksättningen med vaniljpulver i morotspurén. Jag lade till en bit sötpotatis i purén.
Marie
Det där blev bra. Då maten i stort sett efter förberedelserna gjorde sig själv så blev det en bra vardagsrätt. Jag skulle inte tveka att servera den till gäster på middag. Idag skippade jag gremolatan och kryddade torsken med lite persilja och någon droppe honung. Funkade också.
Mats
Det här är magiskt gott! En favorit här hemma.
Elin
Såå gott!! Rekommenderar verkligen!
Anna