Tomatsoppa med basilikacrème

Betyg 4.3 av 5.
704 personer har röstat
73
Tomatsoppa med basilikacrème

Det här är den godaste tomatsoppan! Mustig och extra smarrig om du serverar den med en klick basilikacrème. Du använder tre olika sorters tomat för att få smak och fyllighet - färska tomater, krossade tomater och tomatpuré. Sist avrundar du tomatsoppan med len grädde.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 1997

Tomatsoppa med basilikacrème

Ingredienser

4 portioner
1 stor gul lök
1 msk smör eller olja
4 färska tomater
1 förp krossade tomater (à ca 500 g)
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
salt
peppar
1 dl mellan- eller vispgrädde

Basilikacrème

2 dl crème fraiche
1 1/2 msk basilikapesto

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
704 personer har röstat

Kommentarer

Enkel och god! Blev jättebra utan att använda stavmixer. Tyckte det fattades lite umami, så hade i aromat och det blev jättegott. Hade också makaroner i soppan vilket gjorde den matigare och vitlöksbröd till 😊

Ester

2024-11-05

Jag tillsatte vitlök och morot för jag ville bara ha i 5 tomater trots att jag skalade upp receptet till 10 portioner. Men sen gick brandlarmet när jag öppnade ugnen för jag rostade alla grönsaker trots att det inte står så i instruktionerna. Det kunde ju stått att man skulle tagit ner den kanske 🤔 Sedan stekte jag tomatpuré (sån som inte innehåller ajvar och sweet chili) tillsammans med rökt paprikapulver för det är gott. Tillsatte godtyckligt mer kranvatten för har sånt överflöd av kranvatten såhär års!! Men oxå för jag behöver kompensera för 2 paket fagioli cannellini (a 380g, avrunnen vikt 230g) för jag ville ha mer protein i soppan. Min fru är pescetarian så man får vara lite påhittig. Nu måste grytan få koka lite så all bisfenol A riktigt sätter sig och blir sådär härlig 🥰 hade nog en extra tetra krossad tomat i oxå. Rödvinsvinäger, socker och oregano står redo på avbytarbänken tillsammans med salt, peppar och msg men vet inte om de kommer att användas alls. Eftersom jag föredrar soppor utan tuggmotstånd och stickor så tänkte jag attackera den med stavmixern. Whish me luck 🤞 Just ja! En egenodlad cayennepeppar hade jag i oxå men den plantan har fått benmjöl så nu är inte soppan vegetarisk längre? 🤔 Aja bara frugan inte får nys på det. Basilikakrämen tänkte jag inte göra förrän imorgon så jag kanske återkommer där. För övrigt orimligt svårt att hitta en pesto med olivoljebas? Enbart ICA©️ Selection™️ pesto vivo ®️ klarade av det men direkt därefter kommer ändå solrosoljan som ingrediens nr 2. Gissar på att man kommer kunna soppan ändå, bebisen får bli försökskanin. Långburken hägrar, tack för mig.

Jonathan

2024-11-01

Mycket god smak. Jag och killen gör denna tomatsoppa med jämna mellanrum. Absolut en favorit. Vi har i lite vitlök i soppan också. Otroligt god och enkel. Kan varmt rekommenderas.

Cajsa

2024-10-31

Näringsvärde per portion

Energi1599 KJ / 382 kCal
Fett34 g
Salt2 g
Kolhydrater14 g
Protein5 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Tomatsoppa med krispig pesto- och mozzarellatoast
Betyg 4.4 av 5.
37 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Fisksoppa med tomat, fänkål och inkokt lax
Betyg 4.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Asiatisk fänkålssoppa med räkor på spett
Betyg 4 av 5.
5 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Fisksoppa med tomat och apelsin
Betyg 3.8 av 5.
4 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Blomkål- och broccolisoppa
Betyg 4.2 av 5.
84 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Broccolisoppa med pestobaguette
Betyg 4 av 5.
45 personer har röstat
Under 30 min att tillaga