Tomatsoppa med basilikacrème
Det här är den godaste tomatsoppan! Mustig och extra smarrig om du serverar den med en klick basilikacrème. Du använder tre olika sorters tomat för att få smak och fyllighet - färska tomater, krossade tomater och tomatpuré. Sist avrundar du tomatsoppan med len grädde.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 1997
Ingredienser
4 portioner
1 stor gul lök
1 msk smör eller olja
4 färska tomater
1 förp krossade tomater (à ca 500 g)
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
salt
peppar
1 dl mellan- eller vispgrädde
Basilikacrème
2 dl crème fraiche
1 1/2 msk basilikapesto
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1599 KJ / 382 kCal
Fett34 g
Salt2 g
Kolhydrater14 g
Protein5 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Enkel och god! Blev jättebra utan att använda stavmixer. Tyckte det fattades lite umami, så hade i aromat och det blev jättegott. Hade också makaroner i soppan vilket gjorde den matigare och vitlöksbröd till 😊
Ester
2024-11-05Jag tillsatte vitlök och morot för jag ville bara ha i 5 tomater trots att jag skalade upp receptet till 10 portioner. Men sen gick brandlarmet när jag öppnade ugnen för jag rostade alla grönsaker trots att det inte står så i instruktionerna. Det kunde ju stått att man skulle tagit ner den kanske 🤔 Sedan stekte jag tomatpuré (sån som inte innehåller ajvar och sweet chili) tillsammans med rökt paprikapulver för det är gott. Tillsatte godtyckligt mer kranvatten för har sånt överflöd av kranvatten såhär års!! Men oxå för jag behöver kompensera för 2 paket fagioli cannellini (a 380g, avrunnen vikt 230g) för jag ville ha mer protein i soppan. Min fru är pescetarian så man får vara lite påhittig. Nu måste grytan få koka lite så all bisfenol A riktigt sätter sig och blir sådär härlig 🥰 hade nog en extra tetra krossad tomat i oxå. Rödvinsvinäger, socker och oregano står redo på avbytarbänken tillsammans med salt, peppar och msg men vet inte om de kommer att användas alls. Eftersom jag föredrar soppor utan tuggmotstånd och stickor så tänkte jag attackera den med stavmixern. Whish me luck 🤞 Just ja! En egenodlad cayennepeppar hade jag i oxå men den plantan har fått benmjöl så nu är inte soppan vegetarisk längre? 🤔 Aja bara frugan inte får nys på det. Basilikakrämen tänkte jag inte göra förrän imorgon så jag kanske återkommer där. För övrigt orimligt svårt att hitta en pesto med olivoljebas? Enbart ICA©️ Selection™️ pesto vivo ®️ klarade av det men direkt därefter kommer ändå solrosoljan som ingrediens nr 2. Gissar på att man kommer kunna soppan ändå, bebisen får bli försökskanin. Långburken hägrar, tack för mig.
Jonathan
2024-11-01Mycket god smak. Jag och killen gör denna tomatsoppa med jämna mellanrum. Absolut en favorit. Vi har i lite vitlök i soppan också. Otroligt god och enkel. Kan varmt rekommenderas.
Cajsa
2024-10-31