Tomatbakad lax med grönt mos

158
1
Tomatbakad lax med grönt mos

Tomatbakad lax med grönt mos är en betydlig mer färgglad och smakrik variant av klassiskt potatismos. Potatis och sockerärtor krossas med en visp där mjölk och smör adderas mot slutet och det förvandlas till ett fluffigt grönt mos. Till servering finns en härligt rosa lax och krispig broccoli.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 13 2021

Tomatbakad lax med grönt mos

Ingredienser

4 portioner

Mos

900 g fast potatis
250 g sockerärtor (eller se tips)
1 citron
2 dl mjölk
1 msk smör
250 g broccoli

Lax

4 bitar laxfilé (à 140 g)
1 kruka basilika
1 dl soltorkad tomatcrème (tapenade)
2 msk ströbröd (gärna panko)
salt och peppar

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på tomatcrèmen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Gör så här

Tips

Byt ut sockerärtorna mot 250 g ärtor (för 4 port). Låt ärtorna koka med potatisen den sista minuten av koktiden.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

158

Kommentar

Annika

2017-06-14

Jag gjorde en lite egen take på detta och blandade hackade soltorkade tomater, basilika och färskost till en créme som jag lade på laxen. Blev mycket gott!

Näringsvärde per portion

Energi 2551 KJ / 609 kCal
Fett 25 g
Salt 3 g
Kolhydrater 54 g
Protein 35 g
Läs mer om näringsvärden