Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Tomatbakad lax med grönt mos

Tomatbakad lax med grönt mos är en betydlig mer färgglad och smakrik variant av klassiskt potatismos. Potatis och ärtor krossas med en visp där mjölk och smör adderas mot slutet och det förvandlas till ett fluffigt grönt mos. Till servering finns en härligt rosa lax och krispig broccoli.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 17, 2018
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen och ärtorna om frysta används.
  2. Sätt ugnen på 225˚C.
  3. Mos: Skala och dela potatisarna. Koka dem i en stor kastrull i saltat vatten. Låt ärtorna koka med potatisen den sista minuten av koktiden.
  4. Ansa och skär broccolin i mindre bitar.
  5. Lax: Lägg laxen i en ugnssäker form. Hacka hälften av basilikan och blanda med tomatcrèmen. Bred blandningen på laxen och strö över ströbrödet. Krydda med salt och peppar. Stek mitt i ugnen ca 10 minuter.
  6. Ansa och koka broccolin i saltat vatten 3-4 minuter.
  7. Mos: Riv citronskalet. Häll av vattnet från potatisen och ärtorna och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Häll i mjölken och låt den bli varm. Tag av kastrullen ifrån plattan och krossa potatis och ärter med en visp. Tillsätt smör och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera laxen med broccoli, mos och resten av basilikan.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på tomatcrèmen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Byt ut ärtor mot 200 g sockerärtor (för 4 port). Strimla då sockerärtorna fint och låt dem koka med potatisen den sista minuten av koktiden.

Ingredienser

Portioner: 4
Mos
  • 900 g fast potatis
  • 250 g små ärter (eller se tips)
  • 1 citron
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 250 g broccoli
Lax
  • 4 bitar laxfilé (à 140 g)
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl soltorkad tomatcrème (tapenade)
  • 2 msk ströbröd (gärna panko)
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2551 kJ / 609 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept