UNDER 45 MIN | Enkel

Tomat- och paprikagryta med ugnsbakad fetaost

Prova en ny typ av linsgryta! Röda linser, tomat, lök och paprika utgör basen i denna gryta som vi serverar med ugnsbakad fetaost och bröd. Enkel och smakrik vardagsmat, som är lakto-vegetarisk dessutom.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Tärna tomaterna.
  2. Fräs den gula löken mjuk i oljan i en gryta eller en stor stekpanna på medelvärme ca 5 minuter. Rör om då och då.
  3. Tillsätt vitlök, paprika och tomatpuré. Höj värmen och fräs ytterligare ca 10 minuter tills paprikorna mjuknat och fått lite färg.
  4. Tillsätt tomater, linser, oregano, fond och vatten. Låt sjuda 10–15 minuter tills linserna är mjuka men har lite tuggmotstånd kvar. Rör om då och då och späd ev med mer vatten. Smaka av grytan med olja, salt, peppar och ev rödvinsvinäger. 
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Fetaost: Torka av osten och lägg den i en liten form med bakplåtspapper. Häll på olja. Ställ in i mitten av ugnen 10 minuter.
  7. Häll på honungen och baka ytterligare 5–10 minuter tills osten har fått lite färg.
  8. Servera grytan med osten och gärna lite bröd.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden och brödet.
Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g röd paprika
  • 800 g tomater
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl röda linser
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk konc grönsaksfond
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ev 1 msk rödvinsvinäger
Ugnsbakad fetaost
  • 300 g fetaost
  • 1 msk olivolja
  • 1 1/2 msk flytande honung
Till servering
  • gärna bröd

Näringsvärde
Per portion

Energi 2161 kJ / 517 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept