Tom yam goong
Om du är sugen på en kryddig och het soppa med asiatiska inslag så pröva att laga till Tom yam goong. Den smakrika soppan innehåller ingredienser som svamp, schalottenlök, räkor, galangal och chilifrukt.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2003
Ingredienser
4 portioner
12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten)
150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra)
4 schalottenlökar
2 msk finhackat citrongräs
8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime)
4 tsk finhackad stark chilifrukt
2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära)
400 g skalade räkor
1 dl färskpressad limejuice
4 tsk asiatisk fisksås
4 tsk sweet chilisås
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Vad ska man göra av löken? Det står inte med i beskrivningen
Niclas
2024-03-24Hej Niclas! Oj, den har fallit bort, den ska läggas i samtidigt som svampen. Receptet är nu uppdaterat. Tack för din hjälp. Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-03-25Helt magisk soppa.
Jenny
2021-12-10Ingefära istället för galangal? – hell no! Galangal kan vara lite svårt att få tag på och om du inte bor i större städer eller har en asiatisk butik i din ort så kan du skippa för jag kommer aldrig att uppmana dig att byta till ingefära istället. Visst, vill du så kan du använda ingefära som många svenska och utländska kockar och bloggar höftar med men du bör ha i åtanken att soppan kommer inte smaka som tom yam utan något annat. Galangal är alltså en rot. Vi thailändare kallar den kha och den har en “kylande” egenskap och mild i smak medan ingefära är “värmande” och har en typ av hetta och pepprighet. En annan känd soppa är just Tom kha gai... utan kha går ju inte. Detta får mig att tänka tillbaka varje gång på Mat-Tina som lagade Tom Kha Gai på stranden i Phuket och använde ingefära. Suck.
Roy
2021-09-05