Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Tagliatelle med lammfrikadeller i citronsås

Dessa fina lammfrikadeller med smak av vitlök, oregano och mynta blandar du ihop med en syrlig citronsås och nykokt, varm tagliatelle samt ljuvligt kronärtskocksfräs till middagen. Servera med massa parmesan, bladpersilja och finrivet citronskal.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Frikadeller: Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla ca 5 minuter. Skala och riv vitlöken fint.
  2. Blanda färs, ägg, riven vitlök, citronskal, parmesan, oregano, mynta, chiliflakes, salt och peppar med mjölk- och ströbrödsblandningen.
  3. Koka upp vatten och fond i en stor kastrull. Forma med fuktade händer små köttbullar av smeten. Rulla dem i vetemjöl.
  4. Lägg frikadellerna i kastrullen och koka ca 5 minuter. Ta upp dem med hålslev och håll dem varma. Spara kokvattnet.
  5. Citronsås: Vispa ihop äggulorna med citronskal och juice i en liten kastrull. Häll i ca 2 dl (för 4 port) av kokvattnet från frikadellerna medan du fortsätter vispa.
  6. Värm under omrörning på svag värme tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt och honung.
  7. Koka pastan al dente enligt anvisning på paketet.
  8. Låt kronärtskockorna rinna av men spara marinaden. Skär dem i lite mindre bitar. Skala och finriv vitlöken.
  9. Fräs kronärtskockorna i 2 msk (för 4 port) av marinaden i en stekpanna tillsammans med vitlöken 1–2 minuter.
  10. Häll av pastan. Blanda den med citronsåsen, kronärtskocksfräset och frikadellerna.
  11. Riv över generöst med parmesan. Mal över peppar, garnera med bladpersilja och finrivet citronskal.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta. Välj ströbröd fritt från gluten eller byt mot rent havre. Uteslut vetemjölet i färsen.
Gör laktosfri: använd laktosfritt ströbröd eller välj havregryn. Använd laktosfri mjölk eller vatten.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd eller välj havregryn. Välj mjölkfritt ostalternativ och ersätt mjölk med vatten eller med t ex havremjölk.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g tagliatelle
  • 1 glasburk marinerade kronärtskockor (à 290 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
Frikadeller
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 300 g lamm- eller kalvfärs
  • 1 ägg
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk mynta
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,8 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 l vatten
  • 3 msk konc grönsaksfond
  • 1/2 dl vetemjöl
Citronsås
  • 2 äggulor
  • finrivet skal och juice av 1/2 citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk honung
Garnering
  • riven parmesanost
  • svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • finrivet citronskal
Lägg till i inköpslistan