Lammfrikadeller med citron, timjan och tomat

Frikadeller är som bekant kokta köttbullar. Helst ska de koka i en underbar tomatsås som här, doftande av vitlök och med en nypa socker för smakens skull. Lammfärsen i frikadellerna är kryddad med citron och timjan. Servera med breda, långa papardelle och stora klickar ricottaost.

Ingredienser
4 portioner
Tomatsås
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
500 g passerade tomater
1 tsk strösocker
flingsalt med jod
nymalen svartpeppar
Frikadeller
1/2 dl vatten
2 msk ströbröd
1 citron
1/2 kruka färsk timjan
1 ägg
500 g lammfärs
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
250 g ricottaost
4 port pasta, papardelle
Gör så här
00:03:00
00:15:00
00:03:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2983 KJ / 713 kCal
Fett31 g
Kolhydrater65.8 g
Protein40 g
Kommentarer
Riktigt bra! Citronen och timjan gör verkligen rätten. Detta har blivit ett återkommande inslag hos oss, och passar till matlådor på också. Tomatsåsen kan med fördel få koka längre tid om möjligt. Är tiden knapp brukar mixerstaven åka fram för att finfördela löken för en extra slät sås. Tack för receptet!
Mikael
2016-11-24Mums! Jag gjorde med kalvfärs istället för lammfärs och det blev fantastiskt gott! Jag gissar att det blir precis lika gott med lamm. :) Citronen och timjanen gav en fräsch ton till frikadellerna och tomatsåsen var len och fin. Jag fick ha i lite vatten i tomatsåsen för att dryga ut den. Vi åt med matvete istället för pasta och glömde faktiskt bort ricottaosten (!) men det blev väldigt lyckat ändå. Den här ska vi göra fler gånger.
Lena
2013-10-09