Frikadeller är som bekant kokta köttbullar. Helst ska de koka i en underbar tomatsås som här, doftande av vitlök och med en nypa socker för smakens skull. Lammfärsen i frikadellerna är kryddad med citron och timjan. Servera med breda, långa papardelle och stora klickar ricottaost.
Gör äggfri: uteslut ägget, ersätt ev med lite potatismjöl eller ströbröd utrört i vatten.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: byt ut ricotta mot laktosfri crème fraiche eller riven hårdost/laktosfri mozzarella.
Gör mjölkproteinfri: byt ut ricotta mot mjölkproteinfri färskost eller ost.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Riktigt bra! Citronen och timjan gör verkligen rätten. Detta har blivit ett återkommande inslag hos oss, och passar till matlådor på också. Tomatsåsen kan med fördel få koka längre tid om möjligt. Är tiden knapp brukar mixerstaven åka fram för att finfördela löken för en extra slät sås. Tack för receptet!
Mikael
2016-11-24Mums! Jag gjorde med kalvfärs istället för lammfärs och det blev fantastiskt gott! Jag gissar att det blir precis lika gott med lamm. :) Citronen och timjanen gav en fräsch ton till frikadellerna och tomatsåsen var len och fin. Jag fick ha i lite vatten i tomatsåsen för att dryga ut den. Vi åt med matvete istället för pasta och glömde faktiskt bort ricottaosten (!) men det blev väldigt lyckat ändå. Den här ska vi göra fler gånger.
Lena
2013-10-09