Sydfransk lammlasagne

En rustik sydfransk lammlasagne med mycket grönsaker, mustig tomatsås och smak av rosmarin. Perfekt att förbereda inför veckans middagar eller som imponerande rätt på middagsbjudningen. Serveras med en smakrik örtolja.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2025

Ingredienser
8 portioner
Lammsås
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 zucchini (à ca 300 g)
1 aubergine (à ca 300 g)
500 g lammfärs
3 msk olja
1 kruka rosmarin
1/2 dl tomatpuré
3 förp hela konserverade tomater (à 390 g)
1 msk sambal oelek
3 köttbuljongtärningar
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Béchamelsås
100 g smör
1 dl vetemjöl
12 dl mjölk
150 g riven prästost
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
Montering
2 förp mozzarella (à 125 g)
20 torra lasagneplattor
Örtolja
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad rosmarin (från ovan)
4 msk olivolja
Till servering
krispig sallad gärna Fänkål- och dragonsallad (se länk i text)
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat inklusive örtolja men utan sallad.
Energi3606 KJ / 861 kCal
Fett51 g
Salt5.2 g
Kolhydrater62 g
Protein36 g
Kommentarer
8 stHej! Jag letar också efter det gamla receptet med paprika. Vore toppen om ni kan publicera dera igen!
Elisabeth
Hej Elisabeth och Lars Jonas! Vad roligt att ni gillar ursprungs receptet. Här kommer det :). 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 röda paprikor 1 zucchini 500 g lammfärs 2 msk olja 1 tsk timjan 1 tsk rosmarin 4 msk tomatpuré 500 g krossade tomater 1 köttbuljongtärning salt peppar 9 lasagneplattor 2 dl riven parmesan Sås 6 msk matfett 6 msk vetemjöl 1 l mjölk salt peppar Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och hacka paprikorna och zucchini. Fräs lammfärs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna. Krydda med timjan och rosmarin. Låt grönsakerna fräsa med i färsen tillsammans med tomatpurén. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning låt det koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 3. Sås: Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. 4. Varva sås, lasagneplattor och köttfärsröran i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost. Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter. 5. Servera lasagnen med sallad.
ICA-köket
Hej har lagat det ursprungliga receptet med paprika under många många år. När ni gör ett helt nytt recept med andra råvaror borde ni ge det ett nytt namn. Under en egen rubrik. Finns det möjlighet att få tillgång till original receptet igen?
Lars jonas
Väldigt god lasange har gjort den med både lamm och nötfärs tog färdig ostsås fungerar lika bra som egen gjorde sås.
Lise-lott
Åh vad roligt att höra Lise-Lott! Den tillhör en av våra lasagnefavoriter här i Ica-köket! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
God smak. Men bechamelsåsen lite för tunn, den ska ju helst lägga sig som ett lager. För lite mjöl?
David
Använde Icas egna lammfärs och blev inte alls bra, lammsmaken tog över på ett dåligt vis. Annars väldigt god, nästa gång tar jag dock nötfärs.
Lisa
supergod - väl värt tiden det tar att laga!! men… smak av timjan, Ica? hittar det i beskrivningen men inte i ingredienslistan…
Marie
Lite omständligt men mycket gott! Tog ICAs hushållsfärs istället för lammfärs!
Marit
Jättegod, en riktig lasagne-lasagne!
Kristin