Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Svarta bönor

Den svarta bönan är troligen framtidens hjälte när köttet måste bytas ut mot något mer klimatsmart. Här tillagas de kokta bönorna tillsammans med jalapeños och lök i ugnen för extra smak och krispighet. Servera gärna bönorna som ett proteinrikt alternativ till köttfärs, till exempel i tacos.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Koka bönorna i ca 15 min. Låt rinna av. 
  3. Skala löken och hacka den och jalapeño fint (spara lite spad).  
  4. Rosta spiskummin i torr panna tills de börjar ”hoppa”, mortla dem sedan. 
  5. Stek löken i oljan tills den är lite gyllene.
  6. Blanda bönor, lök och jalapeño i en ugnssäker form. Häll över spadet från jalapeñon, vattnet och oljan.
  7. Sätt in formen i ugnen och låt stå ca 1 timme, rör om var 20:e minut. Bönorna ska vara både krispiga och mjuka.
  8. Ta ut formen och rör ner smöret och smaka av med salt.
  9. Bönorna passar perfekt tillsammans med Kålsallad med alger, Salsa C-vitamin - krusbärssalsa och Sardellkräm i Tortilla av rotselleri.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkprotein fri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

  • 400 g blötlagda svarta bönor
  • 2 gula lökar
  • 2 msk inlagda jalapeños
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk spad från inlagda jalapeños
  • 7 dl vatten
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk smör
  • salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?