Svart böngryta med korv och bakat ägg

En mer matig variant av den mexikanska rätten huevos rancheros. Äggen knäcks försiktigt ner och får gå klart i grytan. Med smak av spiskummin och koriander blir böngrytan en smakrik fullträff.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2017

Ingredienser
4 portioner
1 förp kokta svarta bönor (à 190 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g chorizo eller annan smakrik korv
2 msk olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 dl frysta majskorn
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 dl vatten
1/2 tsk salt
2 krm peppar
4 ägg
1 dl hackad koriander
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1957 KJ / 467 kCal
Fett31 g
Salt3.39 g
Kolhydrater21 g
Protein24 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
23 stJag använder en bönmix på borlotti, kidney och cannelini-bönor. En bra kombo, görgo gryta 🥘
Peter
Svarta bönor smakar mums. Enkelt och smakrikt. Älskar ägget som steks direkt i grytan.
Lotta
Andra gången jag gör denna. Första var med Kiddneybönor. Jättegod. Kommer nog ske en gång i veckan ett tag
Håkan
En succé på middagsbordet. Ganska stark, men det var bara bra. Allt i en stor kastrull. Lite extra olivolja när det började se torrt ut. Gick bra med röda bönor, men nästa gång skall jag testa med svarta
Håkan
Skippade ägget och körde med vegochorizo!
Miriam
God gryta!
Miriam
Lite för mycket smak av koriander för min smak. Minskar nog lite på det till nästa gång. Annars mycket bra recept och gott.
Johan
Jättegott men äggen tar jättelång tid och inte alls 5 minuter. Har börjat koka dem vid sidan av och klyfta dem vid uppläggningen istället.
Nina
Gott, kommer att tillagas fler gånger
Linda
Detta kommer jag att laga till fler gånger. Himmla gott!
Thomas