Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Svampsoppa med skogschampinjoner och jordärtskockschips

En krämig och mustig höstsoppa som värmer ända in i själen! Soppan görs på skogschampinjoner, schalottenlök, vitt vin, kantarellfond och grädde. Servera med krispiga jordärtskockschips i ugn som blir pricken över i. Toppa svampsoppan med färsk timjan och tryffelolja vid servering!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Jordärtskockschips: Blanda olja och vatten i en skål. Tvätta jordärt­skockorna noga och hyvla dem tunt, gärna på mandolin.
  3. Doppa skivorna i vätskan och sprid ut dem på en bakpappers­klädd plåt. Strö över salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Soppa: Ansa eller skölj svampen. Skiva den. Skala och finhacka lök och vitlök.
  5. Häll svampen i en kastrull. Tillsätt 1 dl av vattnet (för 4 port) och låt svampen förvällas på låg värme tills all vätska kokat bort.
  6. Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och vinet, låt koka ihop några minuter.
  7. Tillsätt fonden, resten av vattnet och grädden. Koka 10 minuter på svag värme.
  8. Tillsätt mjölken. Krydda med salt och peppar och mixa slät med stavmixer.
  9. Till servering: Servera soppan med jordärtskockschips, färsk timjan och några droppar tryffelolja.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
Jordärtskockschips
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 dl vatten
  • 3 jordärtskockor
  • 2 krm flingsalt
Svampsoppa
  • 250 g skogschampinjoner
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 3 msk konc kantarellfond
  • 6 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar
Till servering
  • färsk timjan
  • tryffelolja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1676 kJ / 400 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer