Svampsoppa med skogschampinjoner och jordärtskockschips

Betyg 4.7 av 5.196 personer har röstat
Receptet har 29 kommentarer
Svampsoppa med skogschampinjoner och jordärtskockschips

En krämig och mustig höstsoppa som värmer ända in i själen! Soppan görs på skogschampinjoner, schalottenlök, vitt vin, kantarellfond och grädde. Servera med krispiga jordärtskockschips i ugn som blir pricken över i. Toppa svampsoppan med färsk timjan och tryffelolja vid servering!

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2018

Svampsoppa med skogschampinjoner och jordärtskockschips

Ingredienser

4 portioner

Jordärtskockschips

1 msk olivolja
1/2 dl vatten
3 jordärtskockor
2 krm flingsalt

Svampsoppa

250 g skogschampinjoner
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl vitt vin
3 msk konc kantarellfond
6 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
vitpeppar

Till servering

färsk timjan
tryffelolja

Gör så här

00:40:00
00:10:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

29 st
  • Hur lång tid i förväg kan jag göra denna soppa? Håller den sig om jag gör den 1 eller 2 dagar innan den ska serveras?

    Therése

    Hej Therése! Det går bra att göra soppan 2c dagar innan. Se till att den svalnar snabbt och sen in i kylen. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Följde receptet exakt och det är alldeles för mycket vätska!

    Isabel

  • Kan jag byta ut skogs champinjoner till ”trattisar”?

    Malin

    Hej Malin! Det går fint att byta ut svampen, ta ungefär samma mängd. Lycka till Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Funkar bra med havregrädde som alternativ!

    Jens erik albo

  • Godaste och krämigaste svampsoppan! Ökade grädden till 5 dl och uteslöt vattnet förutom den dl som gick åt att förvälla svampen i från början. Serverade med att strössla över knaperstekt bacon, hackad persilja och en oblyg klick creme fraiche. Utmärkt grundrecept som jag definitivt kommer att göra igen, kanske provar med annan svamp då 😋👍

    Jeanette

  • Det borde stå hur lång tid det tar för svampen ungefär att förvälla tills all vätska är borta. Blir så svårt att planera annars. Jag väntade väldigt lång tid utan att det hände mycket alls.

    Helena

  • Gott! Testade att ha i någon/några matskedar miso, mycket najs!

    Karin

  • Funkar inte bra att göra mjölkfri. Blev sur och blaskig trots mindre vatten/ vin. Kommer ej ätas upp.

    Tina

  • Underbar! Se till att koka bort vätskan bara annars blir den blaskig. Eller tillsätt mindre mängd vätska.

    Sara

  • Stående nyårsförrätt hos oss eftersom att vännerna alltid frågar efter den, fantastisk god 👌

    Michaela

Näringsvärde per portion

Energi1676 KJ / 400 kCal
Fett35 g
Salt2.17 g
Kolhydrater8 g
Protein4 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Potatispizza med pecorino och svamp
    Betyg 3.6 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Sommarsparris med tryffelsmör
    Betyg 2.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Svampbulgur
    Betyg 4.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Jordärtskockschips med tryffeldipp
    Betyg 4.6 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Krämig svampsoppa
    Betyg 4.7 av 5.55 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Friterad broccoli med tryffelaioli
    Betyg 4.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad