UNDER 45 MIN | Medel

Svampbuljong med kyckling och jordärtskocka

Laga egen svampbuljong med detta recept där buljongen får smak av blandad svamp som kantareller och skogschampinjoner samt timjan, sherry och fond. Servera som mustig soppa med kyckling och jordärtskocka för en magisk middag som sätter guldkant i höstmörkret.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ansa svampen och skär i större bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svamp, lök, vitlök och timjan i olja i en stor kastrull tills svampen får lite färg.
  2. Tillsätt sherry och låt koka ner tills hälften återstår. Tillsätt fond och vatten och låt koka ca 10 minuter. Ta åt sidan och lyft upp timjankvistarna. 
  3. Stek kycklingen i olja i ca 5 minuter per sida eller tills innertemperaturen är 72°C. Krydda med salt och peppar.
  4. Skala jordärtskockorna och skiva tunt, gärna med mandolin. Skiva kycklingen.
  5. Fördela kyckling och jordärtskockor i skålar eller djupa tallrikar. Värm buljongen och smaka av med salt och peppar. Fördela buljongen i skålarna och toppa med persilja.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Servera gärna buljongen med bröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g blandad svamp (t ex kantareller och skogschampinjoner)
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 timjankvistar
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl torr sherry
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 1 l vatten
  • 2 kycklingfiléer (à ca 150 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 jordärtskockor
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 dl hackad persilja

Näringsvärde
Per portion

Energi 1208 kJ / 288 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept