Förrätt med jordärtskocka på fem sätt | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Förrätt med jordärtskocka på fem sätt

Den delikata solrossläktingen jordärtskocka går att tillaga på många sätt. Ugnsbakad blir den mjuk och söt, perfekt att fritera, använda till buljong och mixa till kräm. Toppa med råhyvlad jordärtskocka och jordärtskockschips. En fulländad förrätt – på bara en råvara!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skölj jordärtskockorna. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen och baka tills de är mjuka, ca 1 timme. Lägg undan 4 skockor till fritering (för 4 port).
  3. Buljong: Ta hälften av de resterande jordärtskockorna och skär i tärningar. Skala, dela och hacka silverlöken. 
  4. Fräs lök och jordärtskockstärningar i smöret i en kastrull några minuter. Tillsätt soja, vatten och timjankvistar.
  5. Koka upp och låt koka utan lock tills hälften återstår, ca 5 dl (för 4 port). Sila och spara buljongen. Smaka eventuellt av med salt.
  6. Kräm: Skala resten av de bakade jordärtskockorna. Mixa skockor och crème fraiche med en stavmixer till en slät kräm. Krydda med salt. Ställ åt sidan.
  7. Friterade: halvera 4 jordärtskockor (för 4 port) och vänd i mjöl, uppvispat ägg och panko/surdegsbröd.
  8. Värm oljan till 170°C. Fritera de panerade skockorna ett par minuter, tills de är gyllenbruna.
  9. Lyft upp och låt rinna av på en bit hushållspapper. Salta lätt.
  10. Chips/råhyvlad: Skölj jordärtskockorna. 
  11. Råhyvlade: Hyvla de medelstora skockorna och lägg i en skål med isvatten. 
  12. Chips: Hyvla de små skockorna. Värm oljan i en kastrull till 160°C.
  13. Fritera de hyvlade små jordärtskockorna ca 5 minuter, tills de får lite färg. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på en bit hushållspapper. Salta lätt.
  14. Till servering: Fördela krämen på 4 assietter och lägg 2 friterade halvor på varje (för 4 port). 
  15. Toppa med råhyvlad skocka och chips. Garnera med timjan. 
  16. Servera buljongen i en kopp vid sidan av.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt matfett. Kontrollera innehållet i panko/surdegsbröd.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche eller Sour Supreme. Välj mjölkproteinfritt matfett. Kontrollera innehållet i panko/surdegsbröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g jordärtskockor (600 g motsvarar ca 18 st medelstora skockor)
Buljong på skockor
  • 1 silverlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 l vatten
  • 8 timjankvistar
Jordärtskockskräm
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
Friterade skockor
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl panko (asiatiskt ströbröd) eller torkat rivet surdegsbröd
  • 4 dl neutral olja
Råhyvlade jordärskockor
  • 2 medelstora jordärtskockor
  • is
Jordärtskockschips
  • 4 små jordärtskockor
  • 4 dl rapsolja
Till servering
  • färsk timjan (till garnering)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1997 kJ / 477 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept