Förrätt med jordärtskocka på fem sätt
Den delikata solrossläktingen jordärtskocka går att tillaga på många sätt. Ugnsbakad blir den mjuk och söt, perfekt att fritera, använda till buljong och mixa till kräm. Toppa med råhyvlad jordärtskocka och jordärtskockschips. En fulländad förrätt – på bara en råvara!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2016
Ingredienser
4 portioner
600 g jordärtskockor (600 g motsvarar ca 18 st medelstora skockor)
Buljong på skockor
1 silverlök
1 msk smör
1 msk japansk soja
1 l vatten
8 timjankvistar
Jordärtskockskräm
1/2 dl crème fraiche
1 krm salt
Friterade skockor
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko (asiatiskt ströbröd) eller torkat rivet surdegsbröd
4 dl neutral olja
Råhyvlade jordärskockor
2 medelstora jordärtskockor
is
Jordärtskockschips
4 små jordärtskockor
4 dl rapsolja
Till servering
färsk timjan (till garnering)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1997 KJ / 477 kCal
Fett21 g
Salt1.47 g
Kolhydrater55.6 g
Protein12.2 g
Kommentar
Jag blir inte klok på hur många jordärtsskockor som ska ugnsbakas, friteras etc. Det är ju tråkigt om man först lägger in alla utom 4 i ugnen och sedan tar hälften av de 4 till buljongen och därefter ska använda 4 till att fritera. Då ligger man på minus 2 skockor.
Eva
2021-05-16