Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Svamp- och sellerisoppa

Värm dig med en skummande god svamp- och sellerisoppa! Champinjoner eller skogssvamp, välj efter smak och säsong. Toppa soppan med en rågbrödscrunch med smak av hasselnöt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Soppa: Skala lök och selleri och ansa svampen. Skär allt i bitar.
  2. Fräs det skurna i smöret i en kastrull. Tillsätt buljongen. Låt det koka sakta ca 15 minuter eller tills sellerin är mjuk. Tillsätt grädden och koka upp.
  3. Mixa soppan tills den är slät. Smaksätt med salt och peppar. Häll soppan i en termos.
  4. Sätt ugnen på 150°C.
  5. Rågbrödscrunch: Skär rågbrödet i tärningar. Rosta nötterna i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt smöret och låt det bli brynt. Lägg ner brödtärningarna, rör runt snabbt och häll upp i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt blandningen svalna och mixa den grovt. Hacka persiljan och blanda ner.
  6. Servera soppan med rågbrödscrunch.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör eller olja och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut vispgrädde mot soja-, havre- eller risbaserad gräddersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Soppa
  • 1 gul lök
  • 200 g rotselleri
  • 250 g champinjoner, gärna kastanjechampinjoner eller skogssvamp
  • 2 msk smör
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och peppar
Rågbrödscrunch
  • 3 skivor rågbröd
  • 1/2 dl hasselnötter
  • 2 msk smör
  • 1 kruka persilja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1928 kJ / 460 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept