UNDER 60 MIN | Avancerad

Svamp med jordärtsskocks- och sveciakräm, lingonvinägrett samt rågbrödskross

De spännande smakerna i denna rätt är lånade från naturen utanför dörren. Använd de matsvampar du kan hitta. De svenska markerna får sätta smak på krämen med jordärtskocka och svecia tillsammans med vinägretten med lingon.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kräm: Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem mjuka i grädde och mjölk i en kastrull under lock. Mixa dem sedan tillsammans med osten och lite av gräddmjölken i taget i en blender till en slät lagom tjock kräm, smaka av med salt och peppar.
  2. Rågbrödskross: Smula brödet och stek det knaprigt i smöret i en stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Grovhacka nötterna och blanda med rågbrödskrosset.
  3. Vinägrett: Bryn smöret i en stekpanna under omrörning. Låt svalna något och blanda med lingonen.
  4. Svampar: Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och skiva löken. Stek svamp och lök i smöret i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Hacka persiljan och blanda med fräset.
  5. Till servering: Servera krämen med svampfräs, ljummen vinägrett, rågbrödskross och späda salladsskott eller vilda örter.

För alla

Innehåller gluten och mjölkprotein. Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri vispgrädde.

Ingredienser

Portioner: 4
Kräm
  • 600 g jordärtskockor
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl riven hårdost (gärna Svecia)
  • salt
  • peppar
Rågbrödskross
  • 2 skivor rågbröd
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl rostade skalade hasselnötter
Lingonvinägrett
  • 25 g smör
  • 1/2 dl frysta lingon
Svampar
  • 500 g blandade svampar
  • 1 rödlök
  • 2 msk smör
  • 1 ask färsk persilja (à 20 g)
Till servering
  • mâchesallad

Näringsvärde
Per portion

Energi 2451 kJ / 585 kCal