Stekt strömming med fänkålscrudité, brynt smör och rårörda lingon

2
0
Stekt strömming med fänkålscrudité, brynt smör och rårörda lingon

Förr fyllde man ofta husmansklassikern stekt strömming med dillsmör. Ett pillgöra som inte är mödan värt. Prova i stället att marinera strömmingen i en senapskräm, det gör den saftig och fyllig i smaken. Bjud med krispig crudité på fänkål, brynt smör och rårörda lingon.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2017

Stekt strömming med fänkålscrudité, brynt smör och rårörda lingon

Ingredienser

4 portioner
500 g strömmingsfiléer
3 msk dijonsenap
1 msk grov skånsk senap
1 dl crème fraiche
1 dl grovt skuren dill
grovt rågmjöl till panering
1/2 dl rapsolja
80 g smör
salt

Rårörda lingon

250 g lingon
1 dl strösocker

Fänkålscrudité

1 fänkål (à ca 250 g)
1/4 dl olivolja
1/2 msk finrivet citronskal
1 1/2 msk färskpressad citronjuice
1/2 tsk salt

Till servering

brynt smör
citronklyftor
kokt potatis

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt rågmjöl mot glutenfritt ströbröd eller grov glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av crème fraiche och matfett/olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

2

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 3855 KJ / 921 kCal
Fett 51 g
Salt 4.36 g
Kolhydrater 76 g
Protein 34 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden