Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Stekt strömming med fänkålscrudité, brynt smör och rårörda lingon

Förr fyllde man ofta husmansklassikern stekt strömming med dillsmör. Ett pillgöra som inte är mödan värt. Prova i stället att marinera strömmingen i en senapskräm, det gör den saftig och fyllig i smaken. Bjud med krispig crudité på fänkål, brynt smör och rårörda lingon.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Klipp bort ryggfenan på strömmingen.
  2. Rör ihop senap, crème fraiche och dill i en bunke. Lägg i strömmingen och blanda ordentligt. Plasta bunken och ställ i kylen minst 4 timmar eller över natten.
  3. Rårörda lingon: Blanda lingon och socker i en skål. Rör om då och då så att sockret löses upp.
  4. Vik de marinerade strömmingsflundrorna så skinnsidan kommer utåt. Vänd dem i rågmjöl.
  5. Fänkålscrudité: Ansa och hyvla fänkålen tunt, gärna med mandolin. Lägg i en bunke och blanda med olivolja, citronskal och -juice samt salt.
  6. Hetta upp rapsolja och smör i en stor stekpanna. Lägg i strömmingen när smöret börjar tystna. Stek 1–2 minuter på varje sida. Salta på båda sidor.
  7. Till servering: Lägg upp strömmingen på ett fat. Servera med fänkålscrudité, rårörda lingon, brynt smör, citronklyftor och gärna kokt färskpotatis.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt rågmjöl mot glutenfritt ströbröd eller grov glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av crème fraiche och matfett/olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g strömmingsfiléer
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 msk grov skånsk senap
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl grovt skuren dill
  • grovt rågmjöl till panering
  • 1/2 dl rapsolja
  • 80 g smör
  • salt
Rårörda lingon
  • 250 g lingon
  • 1 dl strösocker
Fänkålscrudité
  • 1 fänkål (à ca 250 g)
  • 1/4 dl olivolja
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 1 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 tsk salt
Till servering
  • brynt smör
  • citronklyftor
  • kokt potatis
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3855 kJ / 921 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer