Stekt lax med palsternacksstomp och rödvinsås

Den här middagen är en smakupplevelse i sig där söt palsternacksstomp möter en syrlig välsmakande rödvinssås. Till stomp och rödvinssås serveras stekt lax och vid sidan av en fräsch mâchesallad med strimlade krispiga sockerärter.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 13 2016

Ingredienser
2 portioner
ca 500 g palsternacka
1/2 dl crème fraiche (getost, honung & rosmarin)
salt och peppar
150 g sockerärtor
1/2 påse mâchesallad (à 65 g)
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk olivolja
2 port laxfilé
1 tsk olja
1 1/2 dl rödvinssås
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på rödvinssåsen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Rätten innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör så här
Tips
Lite timjan i rödvinssåsen passar fint.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2582 KJ / 616 kCal
Fett30 g
Salt4.8 g
Kolhydrater41 g
Protein40 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Så oerhört gott. Stompet gifter sig fantastiskt med laxen och såsen. Jag har gjort denna rätt flera gånger och nu blir det perfekt nyårsdagsmiddag att bjuda på när vi har besök från Italien.
Annelie
2021-01-01