Stekt lax med palsternacksstomp och rödvinsås
Den här middagen är en smakupplevelse i sig där söt palsternacksstomp möter en syrlig välsmakande rödvinssås. Till stomp och rödvinssås serveras stekt lax och vid sidan av en fräsch mâchesallad med strimlade krispiga sockerärter.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 13 2016
Ingredienser
2 portioner
ca 500 g palsternacka
1/2 dl crème fraiche (gärna med smak parmesan och vitlök)
salt
peppar
150 g sockerärtor
1/2 påse mâchesallad (à 65 g)
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk olivolja
2 port laxfilé
1 tsk olja
1 1/2 dl rödvinssås
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2582 KJ / 616 kCal
Fett30 g
Salt4.8 g
Kolhydrater41 g
Protein40 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Provade efter ni bytt ut créme fraichen och det var ingen hit. Tror det hade smakat bättre med den som var innan (getost och honung). Jag tyckte att rödvinssåsen tog över smaken.
Camilla
2024-03-20Creme fraiche med getost honung och rosmarin verkar som ni slutat tillverka. Trist när ni har recept med ingredienser som inte går att få tag på.
Camilla
2024-02-18Hej Camilla! Ja det är tråkigt när vissa produkter inte längre tillverkas. Tack ändå för att du uppmärksammade oss på detta, vi har nu uppdaterat receptet med en annan crème fraichevariant (som i alla fall just nu, finns att köpa). Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-02-19Så oerhört gott. Stompet gifter sig fantastiskt med laxen och såsen. Jag har gjort denna rätt flera gånger och nu blir det perfekt nyårsdagsmiddag att bjuda på när vi har besök från Italien.
Annelie
2021-01-01