Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Gödkalv med rösti "puck" och rödvinssås

Salviakryddad kalvfilé i rödvinssås som fått reducera till mustig smak. Det milda kalvköttet ackompanjeras fint av en potatiskaka gjord på både stomp och rösti samt varma grönsaker. En riktig kalasrätt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rödvinssås: Skala schalottenlöken och palsternackan, finhacka löken och tärna palsternackan.
  2. Fräs grönsakerna i smöret i en kastrull. Tillsätt vin, vatten, fond, lagerblad och timjan.
  3. Låt småkoka och reducera till en tredjedel återstår. Sila genom finmaskig sil.
  4. Smaka av med salt och peppar. Vispa in smöret i såsen innan servering.
  5. Stomp: Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
  6. Mosa till ett stomp tillsammans med örter, ost och smör. Krydda med salt och peppar.
  7. Rösti: Skala och finriv potatisen. Blanda den med äggulor och salladslök. Krydda med salt och peppar.
  8. Hetta upp en stekpanna med hälften av smöret och hälften av oljan. Lägg i hälften av potatisen och platta till med en stekspade till en kaka i stekpannan.
  9. Stek på båda sidorna ca 5 minuter till en frasig rösti och gör samma sak med andra hälften av potatisen.
  10. Stansa ut runda ringar av röstin med ett glas.
  11. Toppa hälften av ringarna med potatisstomp och lägg på andra hälften som lock så att man får en ”potatispuck”.
  12. Värm i ugn ca 10 minuter på 175°C, innan servering.
  13. Grönsaker: Skala löken, dela och kärna ur paprikorna. Skär allt i tunna skivor. Stek grönsakerna ca 5 minuter i smör och olja. Krydda med salt och peppar.
  14. Kalvfilé: Skär köttet i skivor, ca 2-3 cm tjocka.
  15. Salta, peppra och stek köttet i olivoljan ca 3 minuter på varje sida.
  16. Tillsätt smör, krossade vitlöksklyftor och salvia i pannan när det återstår 1 minut av stektiden. Ös köttet med smöret.
  17. Servera köttet tillsammans med potatispuck, rödvinssås och grönsaker.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på kalvfonden.
Fri från gluten.
Röstin innehåller ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Välj mjölkproteinfri ost.

Receptet är inspirerat av Sveriges Mästerkock.

Ingredienser

Portioner: 4
Kalvfilé
  • 600 g kalvfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • 8 salviablad
Rödvinssås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 palsternacka
  • 1 msk smör
  • 6 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 2 lagerblad
  • 1 msk finhackad timjan
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk smör
Potatisstomp
  • 500 g mjölig potatis
  • 1 msk finhackad bladpersilja
  • 1 msk finhackad basilika
  • 1 tsk finhackad rosmarin
  • 1 dl riven cheddarost (eller någon annan lagrad ost)
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Rösti
  • 6 fasta potatisar
  • 2 äggulor
  • 2 finhackade salladslökar
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk olja
Stekta grönsaker
  • 1 rödlök
  • 1/2 röd paprika
  • 1/2 gul paprika
  • 1/2 grön paprika
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3940 kJ / 942 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer