UNDER 45 MIN | Medel

Stekt lax med ishavsrom

Ibland vill man inte krångla till det, och då passar det utmärkt att servera stekt lax med ett krämigt tillbehör. Låt smetana och ishavsrom bilda en krämig sås som du äter till din fisk, tillsammans med potatis och gröna grönsaker.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 46, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen.
  2. Sätt på en kastrull med vatten till grönmixen.
  3. Skala och hacka löken. Blanda smetana, rom och lök. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär laxen i portionsbitar. Stek laxen i oljan i en stekpanna ca 5 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C, vänd då och då. Krydda med salt och peppar.
  5. Lägg grönmixen i kokande saltat vatten och koka ca 3 minuter.
  6. Servera laxen med sås, potatis och grönmix.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Servera den hackade löken separat ifall alla inte gillar lök.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
  • 1/2 rödlök
  • 2 dl smetana
  • 75 g ishavsrom
  • salt
  • peppar
  • 600 g laxfilé
  • 1/2 msk olja
  • 1/2 påse fryst grönmix (à 500 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2925 kJ / 697 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept