Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Stekt lax med dill- och senapssås

Bjud familjen på utsökt stekt lax i ugn med en ljuvlig dill – och senapssås. Laxen bryns i panna för en fin yta innan den ställs in i ugnen. Såsen har en len smak av färsk dill och rivig dijonsenap som passar utmärkt till lax. Servera med nykokta sockerärter och potatis.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 51, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Lax: Bryn laxen på båda sidor i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg laxen i en ugnssäker form eller sätt in stekpannan mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56°C.
  4. Dill- och senapssås: Blanda mjölken med majsstärkelse och smulad buljongtärning. Koka upp under omrörning och smaka av med salt, peppar och senap.
  5. Hacka dillen och vänd ner den i såsen innan servering.
  6. Till servering: Lägg sockerärterna i kokande saltat vatten och koka dem ca 3 minuter.
  7. Servera laxen med sås, sockerärter och potatis.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips

Stuva potatisen genom att tärna den innan den kokas. Blanda den sedan i såsen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Lax
  • 4 port laxfilé
  • 1 tsk olja
  • salt och peppar
Dill- och senapssås
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1/2 fiskbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • salt och peppar
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 ask färsk dill (à 20 g)
Till servering
  • 150 g sockerärtor
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2255 kJ / 539 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept